Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2007 nr 58 poz. 392
Wersja archiwalna od 2007-04-19 do 2014-03-03
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2007 nr 58 poz. 392
Wersja archiwalna od 2007-04-19 do 2014-03-03
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 139 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz.U. poz. 1512, z późn. zm.) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2014 r. w sprawie oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego (Dz.U. poz. 151). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 14 marca 2007 r.

w sprawie oceny tożsamości odmianowej

Na podstawie art. 40 ust. 7 ustawy z dnia 26 czerwca 2 003 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2007 r. Nr 41, poz. 271) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) sposób i warunki prowadzenia oceny tożsamości odmianowej;

2) wielkość prób materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej, w tym prób wzorcowych, sposób ich pakowania i oznakowania oraz terminy ich przesyłania do właściwej jednostki organizacyjnej Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, zwanego dalej „Centralnym Ośrodkiem”;

3) zakres i terminy przekazywania informacji Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanemu dalej „Głównym Inspektorem”, o próbach urzędowych materiału siewnego przyjętych do oceny tożsamości odmianowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Ocenę tożsamości odmianowej przeprowadza się w celu sprawdzenia:

1) zgodności partii materiału siewnego z urzędowym opisem i próbą wzorcową rozmnażanej odmiany;

2) czystości odmianowej rozmnażanej odmiany.

2. Ocenę tożsamości odmianowej przeprowadza się:

1) w najbliższym sezonie wegetacyjnym po pobraniu próby materiału siewnego z partii przeznaczonej do oceny - dla odmian wpisanych do krajowego rejestru w rozumieniu ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie, zwanego dalej „krajowym rejestrem”;

2) w najbliższym sezonie wegetacyjnym po pobraniu próby materiału siewnego z partii przeznaczonej do oceny oraz otrzymaniu próby wzorcowej badanej odmiany - dla odmian niewpisanych do krajowego rejestru;

3) porównując cechy morfologiczno-fizjologiczne roślin uzyskanych z próby materiału siewnego pobranej z partii przeznaczonej do oceny i wysianej na poletku kontrolnym z tymi cechami wskazanymi w urzędowym opisie odmiany oraz z cechami ujawnionymi na roślinach uzyskanych z próby wzorcowej badanej odmiany.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W celu wykonania oceny tożsamości odmianowej odmian, które nie są wpisane do krajowego rejestru, próba wzorcowa odmiany jest dostarczana do Centralnego Ośrodka za pośrednictwem Głównego Inspektora.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Wielkość prób urzędowych materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej dla poszczególnych gatunków roślin rolniczych i warzywnych jest określona w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Wielkość próby wzorcowej odmiany powinna być nie mniejsza niż wielkość próby urzędowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Ustala się następujące terminy przesyłania prób urzędowych materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej:

1) dla roślin rolniczych:

a) zbóż jarych, roślin strączkowych, roślin motylkowatych drobnonasiennych, traw oraz pozostałych roślin jarych - do dnia 10 marca,

b) rzepaku ozimego, życicy wielokwiatowej - do dnia 15 sierpnia,

c) jęczmienia ozimego - do dnia 25 sierpnia,

d) pozostałych gatunków zbóż ozimych oraz wyki kosmatej - do dnia 15 września;

2) dla roślin warzywnych:

a) warzyw dyniowatych - do dnia 15 kwietnia,

b) cebuli - odmian zimujących - do dnia 31 lipca,

c) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w polu - do dnia 28 lutego,

d) sałaty do uprawy w szklarni - do dnia 15 września,

e) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w szklarni - do dnia 15 grudnia,

f) sałaty do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 31 stycznia,

g) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 28 lutego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.1. Próby urzędowe materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej powinny być:

1) zapakowane w płócienne woreczki;

2) zaplombowane urzędowymi plombami;

3) zaopatrzone w dwie etykiety, z których jedna jest umieszczana na zewnątrz, a druga wewnątrz opakowania.

2. Etykiety, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zawierają następujące informacje:

1) nazwę gatunku w języku polskim;

2) nazwę odmiany;

3) nazwę kategorii i stopnia kwalifikacji;

4) numer partii, z której pobrano próbę do oceny, oraz numer partii, z której wytworzono daną partię materiału siewnego;

5) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres właściciela partii materiału siewnego;

6) napisy:

a) „ocena tożsamości” lub symbol „OT”,

b) „OECD” - w przypadku partii kwalifikowanych według systemu oceny określonej przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD),

c) „kraj” - w przypadku partii kwalifikowanych według systemu krajowego.

3. Oprócz informacji wymienionych w ust. 2, na etykiecie umieszczanej na zewnątrz opakowania podaje się:

1) masę tysiąca nasion - dla prób zawierających nasiona roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i włóknistych;

2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres hodowcy odmiany - dla prób materiału siewnego odmian niewpisanych do krajowego rejestru;

3) zdolność kiełkowania nasion.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Do próby pobranej i wysłanej do oceny tożsamości dołącza się:

1) oryginał protokołu pobrania próby;

2) kopię świadectwa oceny laboratoryjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.Centralny Ośrodek przesyła Głównemu Inspektorowi:

1) informacje o zaobserwowanych wadach w badanych próbach - na każdym etapie dokonywania tej oceny;

2) wyniki oceny tożsamości odmianowej - niezwłocznie po zakończeniu oceny tożsamości odmianowej dla danego gatunku roślin.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie próbek do oceny tożsamości odmianowej (Dz. U. Nr 40, poz. 367).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2007 r. (poz. 392)

WIELKOŚĆ PRÓB URZĘDOWYCH MATERIAŁU SIEWNEGO DO OCENY TOŻSAMOŚCI ODMIANOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN ROLNICZYCH I WARZYWNYCH

Lp.

Nazwa polska

Nazwa łacińska

Masa próby w gramach

ROŚLINY ZBOŻOWE

1

Jęczmień

Hordeum vulgare L.

2000

2

Kukurydza

Zea mays L.

800

3

Mozga kanaryjska (kanar)

Phalaris canariensis L.

500

4

Owies

Avena sativa L.

2000

5

Pszenica orkisz

Triticum spelta L.

2000

6

Pszenica twarda

Triticum durum Desf.

2000

7

Pszenica zwyczajna

Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.

2000

8

Pszenżyto

x Triticosecale Wittm.

2000

9

Żyto

Secale cereale L.

2000

ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE

1

Gorczyca biała

Sinapis alba L.

500

2

Gorczyca sarepska

Brassica juncea (L.) Czern. et Cosson

300

3

Kminek zwyczajny

Carum carvi L.

500

4

Konopie

Cannabis sativa L.

1000

5

Len zwyczajny

Linum usitatissimum L.

300

6

Mak

Papaver somniferum L.

200

7

Rzepak

Brassica napus L. (partim)

300

8

Rzepik

Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs

300

9

Słonecznik

Helianthus annuus L.

250

10

Soja

Glycine max (L.) Merrill

2000

ROŚLINY PASTEWNE - STRĄCZKOWE

1

Bobik

Vicia faba L. (partim)

3000

2

Groch siewny

Pisum sativum L. (partim)

2000

3

Łubin biały

Lupinus albus L.

2000

4

Łubin wąskolistny

Lupinus angustifolius L.

2000

5

Łubin żółty

Lupinus luteus L.

2000

6

Wyka kosmata

Vicia villosa Roth

2000

7

Wyka siewna

Vicia sativa L.

2000

ROŚLINY PASTEWNE - MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE

1

Esparceta siewna

Onobrychis viciifolia Scop.

500

2

Komonica zwyczajna

Lotus corniculatus L.

300

3

Koniczyna biała

Trifolium repens L.

300

4

Koniczyna łąkowa (koniczyna czerwona)

Trifolium pratense L.

300

5

Koniczyna krwistoczerwona (inkarnatka)

Trifolium incarnatum L.

300

6

Koniczyna perska

Trifolium resupinatum L.

300

7

Koniczyna białoróżowa (koniczyna szwedzka)

Trifolium hybridum L.

300

8

Lucerna chmielowa

Medicago lupulina L.

300

9

Lucerna mieszańcowa

Medicago x varia T. Martyn

300

10

Lucerna siewna

Medicago sativa L.

300

ROŚLINY PASTEWNE - TRAWY

1

Festulolium

Festuca spp. x Lolium spp.

300

2

Kostrzewa czerwona

Festuca rubra L.

300

3

Kostrzewa łąkowa

Festuca pratensis Hudson

300

4

Kostrzewa owcza

Festuca ovina L.

300

5

Kostrzewa trzcinowa

Festuca arundinacea Schreber

300

6

Kupkówka pospolita

Dactylis glomerata L.

300

7

Mietlica biaława

Agrostis giganthea Roth

300

8

Mietlica pospolita

Agrostis capillaris L.

300

9

Mietlica psia

Agrostis canina L.

300

10

Mietlica rozłogowa

Agrostis stolonifera L.

300

11

Rajgras wyniosły (rajgras francuski)

Arrhenatherum elatius (L.) P. Beauv., ex. J. S. et K. B. Presl

300

12

Stokłosa uniolowata

Bromus catharticus Vahl

300

13

Tymotka kolankowata

Phleum bertolonii DC.

300

14

Tymotka łąkowa

Phleum pratense L.

300

15

Wiechlina zwyczajna

Poa trivialis L.

300

16

Wiechlina błotna

Poa palustris L.

300

17

Wiechlina gajowa

Poa nemoralis L.

300

18

Wiechlina łąkowa

Poa pratensis L.

300

19

Wyczyniec łąkowy

Alopecurus pratensis L.

300

20

Życica mieszańcowa (rajgras oldenburski)

Lolium x boucheanum Kunth

300

21

Życica trwała (rajgras angielski)

Lolium perenne L.

300

22

Życica wielokwiatowa (rajgras włoski i rajgras holenderski)

Lolium multiflorum Lam.

300

ROŚLINY PASTEWNE - INNE

1

Brukiew

Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.

500

2

Facelia błękitna

Phacelia tanacetifolia Benth.

300

3

Kapusta pastewna

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. viridis L.

300

4

Rzodkiew oleista

Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.

300

BURAK

1

Burak cukrowy

Beta vulgaris L.

500

2

Burak pastewny

Beta vulgaris L.

500

ROŚLINY WARZYWNE

1

Bób

Vicia faba L. (partim)

1000

2

Brokuł

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.

20

3

Burak ćwikłowy

Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

200

4

Burak liściowy

Beta vulgaris L. var. vulgaris

5

Cebula

Allium cepa L.

50

6

Cykoria

Cichorium intybus L. (partim)

300

7

Czosnek pospolity

Allium sativum L.

20gł. (100 ząbk.)

8

Dynia olbrzymia

Cucurbita maxima Duch.

500

9

Dynia zwyczajna

Cucurbita pepo L.

500

10

Endywia

Cichorium endivia L.

300

11

Fasola wielokwiatowa

Phaseolus coccineus L.

500

12

Fasola zwykła

Phaseolus vulgaris L.

500

13

Groch siewny łuskowy i cukrowy

Pisum sativum L. (partim)

2000

14

Jarmuż

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.

20

15

Kalafior

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.

20

16

Kalarepa

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

20

17

Kapusta brukselska

Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.

20

18

Kapusta głowiasta biała

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.

20

19

Kapusta głowiasta czerwona

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.

20

20

Kapusta pekińska

Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

20

21

Kapusta włoska

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.

20

22

Karczoch hiszpański (kard)

Cynara cardunculus L.

100

23

Karczoch zwyczajny

Cynara scolymus L.

100

24

Kawon (arbuz)

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai

100

25

Koper włoski (fenkuł)

Foeniculum vulgare Miller

100

26

Marchew

Daucus carota L.

100

27

Melon

Cucumis melo L.

100

28

Oberżyna

Solarium melongena L.

5

29

Ogórek

Cucumis sativus L.

50 (szkl. - 50 sztuk)

30

Papryka

Capsicum annuum L.

5

31

Pietruszka

Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill

100

32

Pomidor

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.

5

33

Por

Allium porrum L.

5

34

Rabarbar

Rheum spp.

12 karp

35

Roszponka warzywna

Valerianella locusta (L.) Laterrade

20

36

Rzepa

Brassica rapa L. var. rapa

20

37

Rzodkiew, rzodkiewka

Raphanus sativus L.

200

38

Sałata

Lactuca sativa L.

2

39

Seler

Apium graveolens L.

5

40

Siedmiolatka (czosnek dęty)

Alium fistulosum L.

50

41

Skorzonera (wężymord)

Scorzonera hispanica L.

100

42

Szalotka

Allium ascalonicum L.

50

43

Szparag

Asparagus officinalis L.

10 lub 60 karp

44

Szpinak

Spinacia oleracea L.

300

45

Trybuła ogrodowa

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

50

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00