Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2017 poz. 1259
Wersja aktualna od 2017-06-27
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2017 poz. 1259
Wersja aktualna od 2017-06-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 7 lipca 2010 r.

w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze2)

z dnia 7 lipca 2010 r. (Dz.U. z 2010 r., Nr 135, poz. 910)

t.j. z dnia 27 czerwca 2017 r. (Dz.U. z 2017 r., poz. 1259)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Produkty regionalne objęte wymogami weterynaryjnymi] Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji:

1) redykołki,

2) oscypka,

3) bryndzy podhalańskiej,

4) bundzu,

5) żentycy

– w zakładach zlokalizowanych w regionach o szczególnych ograniczeniach geograficznych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Regiony o szczególnych ograniczeniach geograficznych] Za regiony o szczególnych ograniczeniach geograficznych uważa się obszary o niekorzystnych warunkach gospodarowania typu górskiego oraz typu ze specyficznymi utrudnieniami, określone zgodnie z przepisami o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Możliwość odstąpienia od wymagań zawartych w załączniku II w rozdziale I w ust. 2 lit. a-b rozporządzenia (WE) nr 852/2004] W zakładach produkujących produkty mleczne o tradycyjnym charakterze, o których mowa w § 1, można odstąpić od spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), zwanym dalej „rozporządzeniem (WE) nr 852/2004”, w załączniku II w rozdziale I w ust. 2 lit. a–b, jeżeli w zakładach tych stosuje się procedury gwarantujące, że wprowadzane na rynek produkty nie będą zawierały zanieczyszczeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Możliwość odstąpienia od wymagań zawartych w załączniku II w rozdziale I w ust. 3, 4 i 8 rozporządzenia (WE) nr 852/2004] W zakładach produkujących produkty mleczne o tradycyjnym charakterze, o których mowa w § 1, można odstąpić od spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 w załączniku II w rozdziale I w ust. 3, 4 i 8, jeżeli w zakładach tych stosuje się procedury zapewniające bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego oraz realizację celów w zakresie higieny tych produktów, określonych w tym rozporządzeniu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Mleko surowe] W przypadku mleka surowego pozyskiwanego do produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze, o których mowa w § 1:

1) liczba drobnoustrojów, o której mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części III w ust. 3, jest ustalana przez wyliczenie średniej geometrycznej z okresu 2 miesięcy przy pobraniu przynajmniej jednej próbki w miesiącu;

2) pierwsza kontrola, o której mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części III w ust. 2, mająca na celu sprawdzenie, czy reprezentatywna liczba pobranych losowo próbek surowego mleka z gospodarstwa produkującego mleko jest zgodna z wymaganiami określonymi w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części III w ust. 4 tego rozporządzenia, jest przeprowadzana przed rozpoczęciem pozyskiwania mleka surowego do produkcji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Podmioty opracowujące procedury omówione w § 3 i 4] Procedury, o których mowa w § 3 i 4, są opracowywane przez podmioty prowadzące zakłady produkujące produkty mleczne o tradycyjnym charakterze, o których mowa w § 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 3 listopada 2008 r. pod numerem 2008/0474/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy 98/34 WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337, z późn. zm.).

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00