Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 206 str. 27
Wersja aktualna od 2006-08-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 206 str. 27
Wersja aktualna od 2006-08-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2006/62/WE

z dnia 12 lipca 2006 r.

zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (4), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejące substancje czynne desmedifam i fenmedifam zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG dyrektywą Komisji 2004/58/WE (6).

(2) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących ich proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane przeglądowi i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP).

(3) W przypadku chlorfenwinfosu w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2076/2002 (7) postanowiono nie włączać wspomnianej substancji do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG. Niektóre państwa członkowskie mogą utrzymać w mocy niektóre zezwolenia na wykorzystanie produktów zawierających chlorfenwinfos do dnia 30 czerwca 2007 r.

(4) Wspólnotowe NDP dla chlorfenwinfosu już istnieją w dyrektywie 76/895/EWG. Należy je uwzględnić przy ustanawianiu NDP dla chlorfenwinfosu w dyrektywie 90/642/EWG.

(5) Sprawozdania kontrolne Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustaliły akceptowalne dzienne pobranie (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (8) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin (9) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane NDP nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(6) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin tymczasowe NDP powinny zostać określone na poziomie granicy oznaczalności w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(7) Ustanowienie na poziomie Wspólnoty tymczasowych NDP nie stanowi przeszkody dla ustanowienia przez państwa członkowskie NDP dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i załącznikiem VI do tej dyrektywy. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy NDP stanie się ostateczny.

(8) Wobec tego, aby umożliwić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz ochronę konsumenta, należy do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG dodać wszystkie NDP pochodzące ze stosowania tych środków ochrony roślin. Jeżeli NDP nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(9) Dlatego też przepisy dyrektywy 76/895/EWG ustalające NDP dla chlorfenwinfosu powinny zostać skreślone.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się zapis dotyczący chlorfenwinfosu.

Artykuł 2

W załączniku II do dyrektywy 86/362/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

W załączniku II do dyrektywy 86/363/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

W załączniku II do dyrektywy 90/642/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 5

1. Państwa członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 20 stycznia 2008 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 21 stycznia 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez państwa członkowskie.

2. Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2006 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE (Dz.U. L 175 z 29.6.2006, str. 61).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE.

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/45/WE (Dz.U. L 130 z 18.5.2006, str. 27).

(6) Dz.U. L 120 z 24.4.2004, str. 26.

(7) Dz.U. L 319 z 23.11.2002, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1335/2005 (Dz.U. L 211 z 13.8.2005, str. 6).

(8) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizacje Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(9) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (Opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIK I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące wiersze w odniesieniu do desmedifamu, fen-medifamu i chlorfenwinfosu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

Desmedifam

0,05 (*) (P): zboża

Fenmedifam

0,05 (*) (P): zboża

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

0,02 (*): zboża

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(P) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/

ZAŁĄCZNIK II

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A dodaje się następujący wiersz w odniesieniu do chlorfenwinfosu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4)

dla mleka krowiego i pełno-tłustego mleka krowiego wymienionego w załączniku I w pozycji nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych wymienionych w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4)

świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408 (3) (4)

„Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.”

2) w części B dodaje się następujący wiersz w odniesieniu do fenmedifamu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406

świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408

„Fenmedifam (N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu (MHPC) wyrażony jako fenmedifam)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(P) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 9 sierpnia 2010 r., chyba że zostanie zmieniony.”

ZAŁĄCZNIK III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się następujące kolumny w odniesieniu do desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Desmedifam

Fenmedifam

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05 (*) (P)

Grejpfrut

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Pozostałe

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,05 (*) (P)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,05 (*) (P)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

0,05 (*) (P)

Morele

Wiśnie i czereśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami)

Śliwki

Pozostałe

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

0,05 (*) (P)

Winogrona deserowe

Winogrona do produkcji wina

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Desmedifam

Fenmedifam

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

b) Truskawki (inne niż dzikie)

0,1 (*) (P)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,05 (*) (P)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Pozostałe

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

0,05 (*) (P)

Borówki czarne

Żurawiny

Porzeczki (czerwona, biała i czarna)

Agrest

Pozostałe

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,05 (*) (P)

vi) RÓŻNE

0,05 (*) (P)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

Papaja

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

0,05 (*) (P)

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

Buraki

0,1 (*) (P)

Marchew

0,5

Maniok

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

0,5

Pietruszka - korzeń

Rzodkiewka

0,5

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Desmedifam

Fenmedifam

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

Salsefia

Słodki ziemniak

Brukiew

0,5

Rzepa

0,5

Pochrzyn

Pozostałe

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05 (*) (P)

Czosnek

0,5

Cebula

Szalotka

0,5

Dymka

Pozostałe

0,02 (*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

0,05 (*) (P)

a) Rośliny psiankowate

0,02 (*)

Pomidory

Papryka

Bakłażan

Ketmia jadalna

Pozostałe

b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórek

Korniszon

Cukinia

0,1

Pozostałe

0,02 (*)

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

0,02 (*)

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza cukrowa

0,02 (*)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05 (*) (P)

a) Kapustne kwitnące

0,02 (*)

Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)

Kalafior

Pozostałe

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

0,1

Kapusta głowiasta

0,5

Pozostałe

0,02 (*)

c) Kapustne liściowe

0,02 (*)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Desmedifam

Fenmedifam

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

Kapusta pekińska

Jarmuż

Pozostałe

d) Kalarepa

0,3

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i podobne

0,05 (*) (P)

Rzeżucha

0,1

Roszpunka jadalna

0,1

Sałata

Endywia (cykoria endywia)

Rokietta siewna (rukola)

Liście i pędy kapustnych

Pozostałe

0,02 (*)

b) Szpinak i podobne

0,5 (P)

Szpinak

0,1

Boćwina

Pozostałe

0,02 (*)

c) Rukiew wodna

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

d) Cykoria warzywna

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

e) Zioła

0,05 (*) (P)

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka - nać

0,5

Liście selera

Pozostałe

0,02 (*)

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Pozostałe

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

0,1

Karczochy

Seler

0,5

Koper włoski

Karczochy kuliste

0,2 (P)

Por

0,1

Rabarbar

Pozostałe

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Desmedifam

Fenmedifam

Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)

viii) GRZYBY

0,05 (*) (P)

a) Grzyby uprawne

0,05

b) Grzyby dziko rosnące

0,02 (*)

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05 (*) (P)

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

Fasola

Soczewica

Groch

Pozostałe

4. Nasiona oleiste

0,1 (*) (P)

0,1 (*) (P)

0,02 (*)

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona konopi

Pozostałe

5. Ziemniaki

0,05 (*) (P)

0,05 (*) (P)

0,02 (*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki przechowalnicze

6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane Camellia sinensis)

0,1 (*) (P)

0,1 (*) (P)

0,05 (*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,1 (*) (P)

0,1 (*) (P)

0,05 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(P) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust 91/414/EWG.” 1 lit. f) dyrektywy

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00