Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 77 str. 17
Wersja archiwalna od 2010-04-13 do 2011-07-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 77 str. 17
Wersja archiwalna od 2010-04-13 do 2011-07-07
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 242/2010

z dnia 19 marca 2010 r.

w sprawie utworzenia katalogu materiałów paszowych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (1), w szczególności jego art. 24 ust. 2,

po konsultacji ze Stałym Komitetem ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009 przewiduje utworzenie katalogu materiałów paszowych.

(2) Należy zatem utworzyć pierwszą wersję tego katalogu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Ustanawia się katalog materiałów paszowych, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009, jak określono w załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

KATALOG MATERIAŁÓW PASZOWYCH

PRZEPISY DOTYCZĄCE SŁOWNICTWA

Słownictwo podane poniżej dotyczy głównych procesów stosowanych w celu przygotowania materiałów paszowych wymienionych w niniejszym załączniku. W przypadku gdy nazwy tych materiałów paszowych zawierają nazwę zwyczajową lub kwalifikator z tego słownika, to proces, który ma zostać przeprowadzony, musi być zgodny z podaną definicją.

Proces Definicja Nazwa zwyczajowa/kwalifikator
(1) (2) (3) (4)
1 Zatężanie (1) Zwiększenie zawartości niektórych składników przez usunięcie wody lub innych składników Koncentrat
2 Obłuszczanie (2) Całkowite lub częściowe usunięcie zewnętrznych warstw z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych Obłuszczony, częściowo obłuszczony
3 Suszenie Odwodnienie przy wykorzystaniu procesów sztucznych lub naturalnych Suszony (na słońcu lub sztucznie)
4 Ekstrakcja Usuwanie rozpuszczalnikiem organicznym – tłuszczu lub oleju z niektórych materiałów, lub wodą – cukru i innych rozpuszczalnych w wodzie składników. W przypadku stosowania rozpuszczalników organicznych otrzymany produkt musi być technicznie wolny od tego rozpuszczalnika Ekstrahowany z (w przypadku materiałów zawierających olej), melasy, pulpy (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie)
5 Ekstruzja Przeciskanie materiału przez otwory pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) Ekstrudowany
6 Płatkowanie Walcowanie mokrego materiału poddanego obróbce cieplnej Płatki
7 Mielenie Fizyczna obróbka ziarna w celu zmniejszenia wielkości cząstek i ułatwienia rozdzielenia na frakcje składowe (głównie mąkę, otręby, śrutę) Mąka, otręby, śruta (3), pasza
8 Ogrzewanie Ogólny termin obejmujący szereg procesów obróbki cieplnej prowadzonej w określonych warunkach w celu wpłynięcia na wartość żywieniową lub strukturę materiału Opiekany, gotowany, poddany obróbce cieplnej
9 Uwodornianie Przekształcanie nienasyconych glicerydów w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczów) Utwardzony, częściowo utwardzony
10 Hydroliza Rozbicie na prostsze składniki chemiczne przez odpowiednią obróbkę wodą, a także enzymami lub kwasami/zasadami Hydrolizowany
11 Wyciskanie (4) Usuwanie w drodze ekstrakcji mechanicznej (przy użyciu prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z bogatych w olej materiałów lub soku z owoców i innych produktów roślinnych Wytłok (5) (w przypadku materiałów zawierających olej), pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.), wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych)
12 Granulowanie Specjalne kształtowanie w wyniku przeciskania przez matrycę Granulat, granulowany
13 Wstępne żelowanie Modyfikacja skrobi w celu poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie Żelowany (6), spęczniony
14 Rafinowanie Całkowite lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń z cukru, olejów, tłuszczów i innych materiałów naturalnych przez obróbkę chemiczną lub fizyczną Rafinowany, częściowo rafinowany
15 Mielenie na mokro Mechaniczne rozdzielanie części składowych rdzenia/ziarna, czasem po namoczeniu w wodzie, z dodatkiem lub bez dodatku dwutlenku siarki, w celu ekstrakcji skrobi Kiełki, gluten, skrobia
16 Rozdrabnianie Mechaniczna obróbka ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów Rozdrobniony, rozdrabnianie
17 Odcukrzanie Całkowite lub częściowe usuwanie mono- i disacharydów z melas i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi Odcukrzony, częściowo odcukrzony

(1) W języku niemieckim wyraz „konzentrieren” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „eindicken”, przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz „eingedickt”.

(2) Wyraz „obłuszczanie” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „łuszczenie” lub „obłuskiwanie”, przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz „wyłuskany” lub „obłuszczony”.

(3) W języku francuskim można stosować wyraz „issues”.

(4) W języku francuskim wyraz „pressage” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „extraction mécanique”.

(5) Wyraz „wytłok” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „makuch”.

(6) W języku niemieckim można stosować kwalifikator „aufgeschlossen” i nazwę „Quellwasser” (w odniesieniu do skrobi).


Otwarty wykaz głównych materiałów paszowych

1. ZIARNA ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
1.01 Owies Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa
1.02 Płatki owsiane Produkt uzyskiwany przez parowanie i walcowanie łuskanego owsa zwyczajnego. Może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej Skrobia
1.03 Śruta owsiana Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego ziarna owsa na kaszę i mąkę owsianą. Zawiera głównie otręby owsiane i bielmo Włókno surowe
1.04 Otręby i łuski owsiane Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego owsa na kaszę owsianą. Zawiera głównie łuski i otręby owsiane Włókno surowe
1.05 Jęczmień Ziarno Hordeum vulgare L.
1.06 Śruta jęczmienna Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę Włókno surowe
1.07 Białko jęczmienne Suszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi z jęczmienia. Zawiera głównie białko uzyskane z oddzielania skrobi Białko surowe
Skrobia
1.08 Ryż połamany Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oriza sativa L. Zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarna Skrobia
1.09 Otręby ryżowe (brązowe) Produkt uboczny pierwszego polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka Włókno surowe
1.10 Otręby ryżowe (białe) Produkt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka Włókno surowe
1.11 Otręby ryżowe z węglanem wapnia Produkt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowania Włókno surowe
Węglan wapnia
1.12 Mączka paszowa z ryżu parzonego Produkt uboczny polerowania łuskanego parzonego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowaną ilość węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowania Włókno surowe
Węglan wapnia
1.13 Mielony ryż pastewny Produkt uzyskiwany przez mielenie ryżu pastewnego, zawierający albo zielone, kredowobiałe lub niedojrzałe ziarna, oddzielone podczas mielenia ryżu łuskanego, albo zwykłe łuskane ziarno, które jest żółte lub ma plamy Skrobia
1.14 Wytłok
z zarodków ryżowych
Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
1.15 Zarodki ryżowe, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski Białko surowe
1.16 Skrobia ryżowa Technicznie czysta skrobia ryżowa Skrobia
1.17 Proso Ziarno Panicum miliaceum L.
1.18 Żyto Ziarno Secale cereale L.
1.19 Śruta żytnia (1) Produkty uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarna Skrobia
1.20 Żyto paszowe Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach żytnich Skrobia
1.21 Otręby żytnie Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większość bielma Włókno surowe
1.22 Sorgo Ziarno Sorghum bicolor L. Moench s.l.
1.23 Pszenica Ziarno Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy
1.24 Śruta pszenna (2) Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarna Skrobia
1.25 Pszenica paszowa Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach pszennych Włókno surowe
1.26 Otręby pszenne (3) Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większą część bielma Włókno surowe
1.27 Zarodki pszenne Produkt uboczny wytwarzania mąki, zawierający głównie zarodki pszenne, walcowane lub nie, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma lub łuski zewnętrznej Białko surowe
Tłuszcz surowy
1.28 Gluten pszenny Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi pszennej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobi Białko surowe
1.29 Gluten pszenny paszowy Produkt uboczny wytwarzania skrobi pszennej i glutenu. Zawiera głównie otręby, z których częściowo usunięto zarodki lub nie, oraz gluten, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości z procesu hydrolizy skrobi Białko surowe
Skrobia
1.30 Skrobia pszenna Technicznie czysta skrobia uzyskiwana z pszenicy Skrobia
1.31 Żelowana skrobia pszenna Produkt zawierający skrobię pszenną, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnej Skrobia
1.32 Orkisz Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum
1.33 Pszenżyto Ziarno mieszańca Triticum X Secale
1.34 Kukurydza Ziarno Zea mays L.
1.35 Śruta kukurydziana (4) Produkt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrębów Włókno surowe
1.36 Otręby kukurydziane Produkt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie łuskę zewnętrzną, niewielkie ilości fragmentów zarodków kukurydzianych i cząstki bielma Włókno surowe
1.37 Wytłok z zarodków kukurydzianych Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie suchych lub obrabianych na mokro kiełków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski Białko surowe
Tłuszcz surowy
1.38 Zarodki kukurydziane, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suchych lub przetworzonych na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski Białko surowe
1.39 Gluten paszowy kukurydziany (5) Produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej na mokro. Zawiera otręby i gluten, do których mogą być dodane pokruszone ziarna kukurydzy uzyskiwane z przesiewania, w ilości nieprzekraczającej 15 % produktu, lub pozostałości z przesączanego płynu wykorzystywanego do wytwarzania alkoholu lub innych produktów pochodnych skrobi. Produkt może również zawierać pozostałości z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzianych uzyskiwanych również podczas przetwarzania na mokro Białko surowe
Skrobia
Tłuszcz surowy, jeżeli
1.40 Gluten kukurydziany Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobi Białko surowe
1.41 Skrobia kukurydziana Technicznie czysta skrobia uzyskiwana z kukurydzy Skrobia
1.42 Żelowana skrobia kukurydziana (6) Produkt zawierający skrobię kukurydzianą, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnej Skrobia
1.43 Słód kukurydziany Produkt uboczny słodowania, zawierający głównie suszone korzonki kiełkujących zbóż Białko surowe
1.44 Młóto browarniane suszone Produkt uboczny browarniany uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanego bądź niesłodowanego zboża i innych produktów skrobiowych Białko surowe
1.45 Wywar gorzelniczy zbożowy suszony (7) Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarna Białko surowe
1.46 Wywar gorzelniczy zbożowy ciemny (8) Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarna, do których został dodany syrop piwny lub odparowany przefermentowany zacier Białko surowe

(1) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Roggennachmehl”.

(2) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Weizennachmehl”.

(3) Jeśli ten składnik był poddany drobniejszemu mieleniu, do nazwy można dodać wyraz „miałki” lub nazwę można zastąpić przez odpowiednie określenie.

(4) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Maisnachmehl”.

(5) Nazwę tę można zastąpić przez „kukurydziany gluten paszowy”.

(6) Nazwę tę można zastąpić przez „ekstrudowana skrobia kukurydziana”.

(7) Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna.

(8) Nazwę tę można zastąpić przez „wywar gorzelniczy zbożowy ciemny, rozpuszczalny, z dodatkiem zagęszczonych produktów podestylacyjnych”. Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna.


2. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
2.01 Wytłok z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie) Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.02 Orzechy ziemne, częściowo obłuszczone, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie) Białko surowe
Włókno surowe
2.03 Wytłok z obłuszczonych orzechów ziemnych Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie obłuszczonych orzechów ziemnych Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.04 Orzechy ziemne, obłuszczone, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję obłuszczonych orzechów ziemnych Białko surowe
Włókno surowe
2.05 Nasiona rzepaku (1) Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %)
2.06 Wytłok z nasion rzepaku (1) Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %) Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.07 Nasiona rzepaku, ekstrahowane (1) Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %) Białko surowe
2.08 Łuski nasion rzepaku Produkt uboczny uzyskiwany podczas obłuszczania nasion rzepaku Włókno surowe
2.09 Nasiona krokoszu barwierskiego, częściowo obłuszczone, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L. Białko surowe
Włókno surowe
2.10 Wytłok z kopry Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L. Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.11 Kopra, ekstrahowana Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowej Białko surowe
2.12 Wytłok z ziarna palmy Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie ziaren palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L.K. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej Białko surowe
Włókno surowe
Tłuszcz surowy
2.13 Nasiona palmowe, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonych nasion palmowych, z których usunięto możliwie najwięcej twardej łupiny zewnętrznej Białko surowe
Włókno surowe
2.14 Nasiona soi, opiekane Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.)
2.15 Nasiona soi, ekstrahowane, opiekane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.) Białko surowe
Włókno surowe, jeżeli > 8 %
2.16 Nasiona soi, obłuszczone, ekstrahowane, opiekane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z obłuszczonych nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 8 % w suchej masie). (Aktywność ureazy maksymalnie 0,5 mg N/g × min.) Białko surowe
2.17 Koncentrat białka sojowego Produkt uzyskiwany z obłuszczonych, odtłuszczonych nasion soi poddanych powtórnej ekstrakcji w celu obniżenia zawartości wolnego azotu w ekstrakcie Białko surowe
2.18 Olej roślinny (2) Olej uzyskiwany z roślin Wilgotność, jeżeli > 1 %
2.19 Łuski z nasion soi Produkt uboczny uzyskiwany podczas obłuskiwania soi Włókno surowe
2.20 Nasiona bawełny Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno Białko surowe
Włókno surowe
Tłuszcz surowy
2.21 Nasiona bawełny, częściowo obłuszczone, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion bawełny, z których usunięto włókno i część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 22,5 % w suchej masie) Białko surowe
Włókno surowe
2.22 Wytłok z nasion bawełny Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion bawełny, z których usunięto włókno Białko surowe
Włókno surowe
Tłuszcz surowy
2.23 Wytłok z nasion nigru Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion nigru Guizotia abyssynica (Lf) Cass. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 3,4 %) Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.24 Nasiona słonecznika Nasiona słonecznika Helianthus annuus L.
2.25 Nasiona słonecznika, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznika Białko surowe
2.26 Nasiona słonecznika, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznika, z których usunięto część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 27,5 % w suchej masie) Białko surowe
Włókno surowe
2.27 Nasiona lnu Nasiona lnu Linum usitatissimum L. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %)
2.28 Wytłok lniany Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %) Białko surowe
Tłuszcz surowy
Włókno surowe
2.29 Nasiona lnu, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %) Białko surowe
2.30 Pulpa z oliwek Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wyciskanych oliwek Olea europea L. oddzielonych na tyle, na ile to możliwe, od cząstek pestek Białko surowe
Włókno surowe
2.31 Wytłok z nasion sezamu Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 5 %) Białko surowe
Włókno surowe
Tłuszcz surowy
2.32 Ziarno kakaowe, częściowo obłuszczone, ekstrahowane Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski Białko surowe
Włókno surowe
2.33 Łuski kakaowe Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L. Włókno surowe

(1) W stosownych przypadkach można dodać określenie „o niskiej zawartości glukozylanów”. Definicja „o niskiej zawartości glukozylanów” znajduje się w prawodawstwie Unii Europejskiej.

(2) Nazwę należy uzupełnić nazwą gatunku rośliny.


3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
3.01 Ciecierzyca Nasiona Cicer arietinum L.
3.02 Mączka
z ekstrahowanych
nasion guaru
Produkt uboczny uzyskiwany po ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub. Białko surowe
3.03 Soczewica Nasiona Ervum ervilia L.
3.04 Lędźwian siewny (1) Nasiona Lathyrus sativus L. poddane stosownej obróbce cieplnej
3.05 Soczewica jadalna Nasiona Lens culinaris a.o. Medik
3.06 Łubiny słodkie Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion
3.07 Fasola, opiekana Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w celu inaktywacji toksycznych lektyn
3.08 Groch Nasiona Pisum ssp.
3.09 Śruta grochowa Produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie cząstki liścienia i małe ilości łusek Białko surowe
Włókno surowe
3.10 Otręby grochowe Produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie łupiny usunięte podczas łuskania i czyszczenia grochu Włókno surowe
3.11 Bobik Nasiona Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. i var. minuta (Alej) Mansf.
3.12 Wyka jednokwiatowa Nasiona Vicia monanthos Desf.
3.13 Wyka siewna Nasiona Vicia sativa L. var. sativa i inne odmiany

(1) Nazwę tę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej.


4. BULWY, KORZENIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
4.01 Pulpa buraczana Produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie. Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli > 10,5 %
4.02 Melasa buraczana Produkt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z buraków cukrowych Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Wilgotność, jeżeli > 28 %
4.03 Pulpa buraczana, melasowana Produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający suszoną pulpę buraczaną, do której dodano melasę. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
4.04 Wywar melasowy z buraków cukrowych Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy buraczanej podczas wytwarzania alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 35 %
4.05 Cukier z buraków cukrowych (1) Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych Sacharoza
4.06 Batat Bulwy Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci Skrobia
4.07 Maniok jadalny (2) Korzenie Manibot esculenta Crantz, niezależnie od postaci. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) Skrobia
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
4.08 Skrobia z manioku (3), spęczniona Skrobia uzyskiwana z korzeni manioku, w znacznym stopniu spęczniała w wyniku odpowiedniej obróbki cieplnej Skrobia
4.09 Pulpa ziemniaczana Produkt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.)
4.10 Skrobia ziemniaczana Technicznie czysta skrobia ziemniaczana Skrobia
4.11 Białko ziemniaczane Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwanych po oddzieleniu skrobi Białko surowe
4.12 Płatki ziemniaczane Produkt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych parowanych ziemniaków Skrobia
Włókno surowe
4.13 Skondensowany sok ziemniaczany Produkt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej, z którego częściowo usunięto białka i wodę Białko surowe
Popiół surowy
4.14 Wstępnie żelowana skrobia ziemniaczana Produkt zawierający skrobię ziemniaczaną w znacznym stopniu rozłożoną w wyniku obróbki cieplnej Skrobia

(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „sacharoza”.

(2) Nazwę tę można zastąpić nazwą „tapioka”.

(3) Nazwę tę można zastąpić nazwą „skrobia z tapioki”.


5. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
5.01 Strąki szarańczynu Produkt uzyskiwany przez rozdrabnianie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona Włókno surowe
5.02 Pulpa cytrusowa Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców cytrusowych Citrus spp. podczas wytwarzania soków cytrusowych Włókno surowe
5.03 Pulpa owocowa (1) Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców miąższowych lub pestkowych podczas wytwarzania soku owocowego Włókno surowe
5.04 Pulpa pomidorowa Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie pomidorów Solanum lycopersicum Karst. podczas wytwarzania soku pomidorowego Włókno surowe
5.05 Pestki winogronowe, ekstrahowane Produkt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych Włókno surowe, jeżeli > 45 %
5.06 Pulpa winogronowa Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie jak najwięcej szypułek i pestek Włókno surowe, jeżeli > 25 %
5.07 Pestki winogron Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie wytłoczono oleju Tłuszcz surowy
Włókno surowe, jeżeli > 45 %

(1) Nazwę tę należy uzupełnić określeniem gatunku owoców.


6. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
6.01 Mączka z lucerny (1) Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodej lucerny Medicago sativa L. i Medicago var. Martyn. Może zawierać do 20 % młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną Białko surowe
Włókno surowe
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.02 Miazga z lucerny Suszony produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie soku z lucerny Białko surowe
6.03 Koncentrat białkowy z lucerny Produkt uzyskiwany przez sztuczne suszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i poddano obróbce cieplnej w celu oddzielenia białek Karoten
Białko surowe
6.04 Mączka z koniczyny (1) Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp. Może zawierać do 20 % młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną Białko surowe
Włókno surowe
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.05 Mączka z traw (1) (2) Produkt uzyskiwany przez suszenie i zmielenie młodych roślin paszowych. Białko surowe
Włókno surowe
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.06 Słoma zbożowa (3) Słoma zbóż
6.07 Słoma zbożowa, po obróbce (4) Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóż Sód, jeśli do obróbki użyto NaOH

(1) Wyraz „mączka” można zastąpić wyrazem „granulat”. Do nazwy może być dodana metoda suszenia.

(2) Do nazwy można dodać gatunek rośliny paszowej.

(3) W nazwie należy wskazać gatunek zboża.

(4) Nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju przeprowadzanej obróbki cieplnej.


7. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
7.01 Melasa z trzciny cukrowej Produkt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L. Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
Wilgotność, jeżeli > 30 %
7.02 Wywar melasowy z trzciny cukrowej Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy wytwarzaniu alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego lub innych substancji organicznych Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 35 %
7.03 Cukier z trzciny cukrowej (1) Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej Sacharoza
7.04 Mączka z wodorostów morskich Produkt uzyskiwany przez suszenie i rozdrabnianie morskich wodorostów, w szczególności morszczynu. Produkt ten może być płukany w celu zmniejszenia zawartości jodu Popiół surowy

(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „sacharoza”.


8. PRZETWORY MLECZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
8.01 Odtłuszczone mleko w proszku Produkt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 5 %
8.02 Maślanka w proszku Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła Białko surowe
Tłuszcz surowy
Laktoza
Wilgotność, jeżeli > 6 %
8.03 Serwatka w proszku Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub innych podobnych procesach Białko surowe
Laktoza
Wilgotność, jeżeli > 8 %
Popiół surowy
8.04 Serwatka w proszku, o niskiej zawartości cukru Produkt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której częściowo usunięto laktozę Białko surowe
Laktoza
Wilgotność, jeśli > 8 %
Popiół surowy
8.05 Białko serwatki w proszku (1) Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białka ekstrahowanych z serwatki lub mleka przez chemiczną lub fizyczną obróbkę Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 8 %
8.06 Kazeina w proszku Produkt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 10 %
8.07 Laktoza w proszku Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie Laktoza
Wilgotność, jeżeli > 5 %

(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „albumina mleka w proszku”.


9. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
9.01 Mączka mięsna (1) Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego (minimalna zawartości białka surowego: 50 % w suchej masie). (Maksymalna zawartość całkowitego fosforu: 8 %) Białko surowe
łuszcz surowy
Popiół surowy
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.02 Mączka mięsnokostna (1) Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego Białko surowe
Tłuszcz surowy
Popiół surowy
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.03 Mączka kostna Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i drobne mielenie kości ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został w znacznym stopniu wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego Białko surowe
Popiół surowy
Wilgotność, jeśli > 8 %
9.04 Skwarki Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego Białko surowe
Tłuszcz surowy
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.05 Mączka drobiowa (1) Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór Białko surowe
Tłuszcz surowy
Popiół surowy
Popiół nierozpuszczalny
w HCl, jeżeli > 3,3 %
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.06 Mączka z piór, hydrolizowana Produkt uzyskiwany przez hydrolizowanie, suszenie i mielenie piór drobiowych Białko surowe
Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 3,4 %
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.07 Mączka z krwi Produkt uzyskiwany przez suszenie krwi zwierząt ciepłokrwistych poddanych ubojowi. Produkt musi być zasadniczo wolny od substancji obcych Białko surowe
Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.08 Tłuszcz zwierzęcy (2) Produkt zawierający tłuszcz ciepłokrwistych zwierząt lądowych Wilgotność, jeżeli > 1 %

(1) Produkty zawierające ponad 13 % tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako produkty „o wysokiej zawartości tłuszczu”.

(2) Nazwę tę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia oraz procesu produkcyjnego (łój, smalec, tłuszcz kostny itp.).


10. RYBY, INNE ZWIERZĘTA MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
10.01 Mączka rybna (1) Produkt uzyskiwany w wyniku przetwarzania całości lub części ryb, z którego olej mógł zostać częściowo usunięty i do którego mógł zostać ponownie dodany roztwór rybny Białko surowe
Tłuszcz surowy
Popiół surowy, jeżeli
> 20 %
Wilgotność, jeżeli > 8 %
10.02 Rozpuszczalne części ryb, skondensowane Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie Białko surowe
Tłuszcz surowy
Wilgotność, jeżeli > 5 %
10.03 Olej rybny Olej uzyskiwany z ryb lub ich części Wilgotność, jeżeli > 1 %
10.04 Rafinowany
i utwardzony olej
rybny
Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i uwodorniony Liczba jodowa
Wilgotność, jeżeli > 1 %

(1) Produkty zawierające ponad 75 % surowego białka w suchej masie należy kwalifikować jako produkty „bogate w białko”.

11. MINERAŁY

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
11.01 Węglan wapnia Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, lub przez wytrącanie z kwaśnego roztworu Wapń
Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 5 %
11.02 Węglan wapniowo-magnezowy Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu Wapń
Magnez
11.03 Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych Wapń
Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 5 %
11.04 Tlenek magnezu Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO) Magnez
11.05 Siarczan magnezu Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4·7H2O) Magnez
Siarka
11.06 Fosforan diwapniowy (2) Monowodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4·H2O) Wapń
Fosfor całkowity
11.07 Fosforan mono-, diwapniowy Produkt uzyskiwany chemicznie, zawierający równe części fosforanu diwapniowego i monowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2·H2O) Fosfor całkowity
Wapń
11.08 Fosforan odfluorowany Produkt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odpowiednio odfluorowanych fosforanów naturalnych Fosfor całkowity
Wapń
11.09 Odżelowana mączka kostna Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz Fosfor całkowity
Wapń
11.10 Fosforan monowapniowy Technicznie czysty diwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2·xH2O) Fosfor całkowity
Wapń
11.11 Fosforan
wapniowo-magnezowy
Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy Wapń
Magnez
Fosfor całkowity
11.12 Fosforan monoamonowy Technicznie czysty fosforan monoamonowy (NH4·H2PO4) Azot całkowity
Fosfor całkowity
11.13 Chlorek sodu (1) Technicznie czysty chlorek sodu lub produkt uzyskiwany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska Sód
11.14 Propionian magnezu Technicznie czysty propionian magnezu Magnez
11.15 Fosforan magnezu Produkt zawierający technicznie czysty fosforan magnezu (dwuzasadowy) (MgHPO4·xH2O) Fosfor całkowity
Magnez
11.16 Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy Produkt zawierający fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy Fosfor całkowity
Magnez
Wapń
Sód
11.17 Fosforan monosodowy Technicznie czysty fosforan monosodowy (NaH2PO·H2O) Fosfor całkowity
Sód
11.18 Wodorowęglan sodu Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3) Sód

(1) Rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy.

(2) W nazwie może być zawarte określenie procesu produkcji.

12. RÓŻNE

Numer Nazwa Opis Obowiązkowa deklaracja
(1) (2) (3) (4)
12.01 Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz produkty uboczne (1) Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania chleba, w tym wyrobów piekarniczych, herbatników lub makaronów Skrobia
Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
12.02 Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne (1) Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania słodyczy, w tym czekolady Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
12.03 Wyroby i produkty uboczne wytwarzania ciast i lodów (1) Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania ciast cukierniczych, ciastek lub lodów Skrobia
Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
Tłuszcz surowy
12.04 Kwasy tłuszczowe Produkt uboczny uzyskiwany podczas usuwania kwasów ługiem lub w procesie destylacji olejów i tłuszczów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 1 %
12.05 Sole kwasów tłuszczowych (2) Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu Tłuszcz surowy
Ca (lub Na lub K, gdzie
stosowne)

(1) Nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu spożywczego, w którego wyniku uzyskano produkt paszowy.

(2) Nazwę można uzupełnić wskazaniem, jaka sól została uzyskana.


13. PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE PROCESÓW FERMENTACJI ORAZ SOLE AMONOWE

2 3 4
Nazwa produktu Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu Podłoże odżywki (ewentualne szczegółowe określenie)
1.1.1.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na metanolu przez kulturę Methylophilus methylotrophus Methylophilus methylotrophus NCIB szczep 10515 Metanol
1.1.2.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na gazie ziemnym przez kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis et Bacillus firmus oraz których komórki zostały zabite Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB
szczep 11132
Alcaligenes acidovorans NCIMB szczep 12387
Bacillus brevis szczep NCIMB szczep 13288
Bacillus firmus szczep NCIMB szczep 13280
Gaz ziemny: (ok. 91 % metanu, 5 % etanu, 2 % propanu, 0,5 % izobutanu, 0,5 % n-butanu, 1 % innych składników), amoniak, sole mineralne
Wszelkie drożdże — otrzymywane z mikroorganizmów i substratów wymienionych w kolumnach, odpowiednio, 3 i 4 — których komórki zostały zabite Saccharomyces cerevisiae,
Saccharomyces carlsbergiensis

Kluyveromyces lactis,
Kluyveromyces fragilis

Candida guilliermondii
Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne
1.4.1.1. Grzybnia, wilgotny produkt uboczny produkcji penicyliny, zakwaszony przy użyciu Lactobacillus brevis, plantarun, sake, collenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnej Azotowy związek Penicillium chrysogenum ATCC 48271 Różne źródła węglowodanów i ich hydrolizatów
2.2.1. Mleczan amonu, wytwarzany w drodze fermentacji przez Lactobacillus bulgaricus CH3CHOHCOONH4 Serwatka
2.2.2. Octan amonu w roztworze wodnym CH3COONH4
2.2.3. Siarczan amonu w roztworze wodnym (NH4)2SO4
2.3.1. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego w drodze fermentacji przez Corynebacterium melassecola Sole amonu i inne związki azotu Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty
2.3.2. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania monochlorowodorku L-lizyny w drodze fermentacji przez Brevibacterium lactofermentum Sole amonu i inne związki azotu Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00