Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 264 str. 1
Wersja aktualna od 2010-10-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 264 str. 1
Wersja aktualna od 2010-10-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 878/2010

z dnia 6 października 2010 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (1), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 (2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia, w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wykaz zawarty w załączniku I do tego rozporządzenia poddaje się regularnemu, co najmniej kwartalnemu, przeglądowi, uwzględniając co najmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie i znaczenie incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF), ustalenia kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania państw członkowskich z kontroli urzędowych przeprowadzanych na ich granicach, które państwa te mają obowiązek przedkładać zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania przeglądu wykazu zawartego w załączniku I do tego rozporządzenia. W ramach przeglądu należy w szczególności usunąć z załącznika towary, w odniesieniu do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa obowiązującymi w UE i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych. Należy także dodać do wykazu inne towary, co do których te same źródła wskazują na pewien stopień braku zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa obowiązującymi w UE, co uzasadnia wprowadzenie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych.

(4) Zawarte w niniejszym rozporządzeniu zmiany do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 należy niezwłocznie wprowadzić w życie, z jednej strony, aby zaprzestać stosowania zwiększonego poziomu kontroli urzędowych towarów usuniętych z wykazu a z drugiej strony, aby rozpocząć ich stosowanie w odniesieniu do towarów dodanych do wykazu.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 października 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 października 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK I

A. Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające zwiększonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia

Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)

Kod CN (1) Kraj pochodzenia Zagrożenie Częstotliwość
kontroli
bezpośrednich
i identyfikacyjnych
(%)

— Orzeszki ziemne w łupinach

1202 10 90 Argentyna Aflatoksyny 10

— Orzeszki ziemne bez łupin

1202 20 00

— Masło orzechowe

2008 11 10

— Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98

(Pasze i żywność)

— Orzeszki ziemne w łupinach

1202 10 90 Brazylia Aflatoksyny 50

— Orzeszki ziemne bez łupin

1202 20 00

— Masło orzechowe

2008 11 10

— Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98

(Pasze i żywność)

Suchy makaron jajeczny chiński (noodle)

ex 1902 Chiny Glin 10

(Żywność)

Pierwiastki śladowe (2)

(Pasze i żywność)

ex 2817 00 00; ex 2820 90 10; ex 2820 90 90; ex 2821 10 00; ex 2825 50 00; ex 2833 25 00; ex 2833 29 20; ex 2833 29 80; ex 2836 99 11; ex 2836 99 17 Chiny Kadm i ołów 50

— Mango

ex 0804 50 00 Republika Dominikańska Pozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue (*) 50

— Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)

— Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)

ex 0709 90 90; ex 0710 80 95

— Tykwa pospolita (Lagenaria siceraria)

ex 0709 90 90; ex 0710 80 95

— Papryka

0709 60 10; 0709 60 99;
0710 80 51; 0710 80 59

— Bakłażan

0709 30 00; ex 0710 80 95

(Żywność owoce i warzywa świeże, schłodzone
lub mrożone)

— Pomarańcze (świeże lub suszone)

0805 10 20; 0805 10 80 Egipt Pozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue (**) 10

— Brzoskwinie

0809 30 90

— Granaty

ex 0810 90 95

— Truskawki

0810 10 00

— Fasola szparagowa

ex 0708 20 00

(Żywność – świeże owoce i warzywa)

— Orzeszki ziemne w łupinach

1202 10 90 Ghana Aflatoksyny 50

— Orzeszki ziemne bez łupin

1202 20 00

— Masło orzechowe

2008 11 10

(Pasze i żywność)

Liście curry (Bergera/Murraja
koenigii)

ex 1211 90 85 Indie Pozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS (***) 10

(Żywność – świeże
zioła)

— Chili (Capsicum annuum), całe owoce

ex 0904 20 10 Indie Aflatoksyny 50

— Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

ex 0904 20 90

— Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

0908 10 00

— Kwiat muszkatołowy (macis) (Myristica fragrans)

0908 20 00

— Imbir (Zingiber officinale)

0910 10 00

— Kurkuma (turmeric)

0910 30 00

(Żywność – suszone przyprawy)

— Orzeszki ziemne w łupinach

1202 10 90 Indie Aflatoksyny 10

— Orzeszki ziemne bez łupin

1202 20 00

— Masło orzechowe

2008 11 10

— Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98

(Pasze i żywność)

Arbuz (egusi, Citrullus lanatus) pestki i produkty pochodne

ex 1207 99 97; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99 Nigeria Aflatoksyny 50

(Żywność)

Ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi

ex 1006 30 Pakistan Aflatoksyny 20

(Żywność – ryż bielony)

— Chili (Capsicum annuum), całe owoce

ex 0904 20 10 Peru Aflatoksyny
i ochratoksyna A
10

— Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

ex 0904 20 90

(Żywność – suszone przyprawy)

— Liście kolendry

ex 0709 90 90 Tajlandia Salmonella (****) 10

— Bazylia (pospolita, azjatycka)

ex 1211 90 85

— Mięta

ex 1211 90 85

(Żywność – świeże
zioła)

— Liście kolendry

ex 0709 90 90 Tajlandia Pozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS (*****) 20

— Bazylia (pospolita, azjatycka)

ex 1211 90 85

(Żywność – świeże
zioła)

— Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)

Tajlandia Pozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS (*****) 50

— Bakłażan

0709 30 00; ex 0710 80 95

— Warzywa kapustne

0704; ex 0710 80 95

(Żywność – warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

— Papryka

0709 60 10; 0709 60 99;
0710 80 51; 0710 80 59
Turcja Pestycydy: metomyl i oksamyl 10

— Cukinia

0709 90 70; ex 0710 80 95

— Pomidory

0702 00 00; 0710 80 70

(Żywność – warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

Gruszki

0808 20 10; 0808 20 50 Turcja Pestycyd: amitraz 10

(Żywność)

Winogrona suszone

0806 20 Uzbekistan Ochratoksyna A 50

(Żywność)

— Orzeszki ziemne w łupinach

1202 10 90 Wietnam Aflatoksyny 10

— Orzeszki ziemne bez łupin

1202 20 00

— Masło orzechowe

2008 11 10

— Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98

(Pasze i żywność)

— Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

ex 0904 20 90 Wszystkie państwa trzecie Barwniki Sudan 20

— Produkty zawierające chili (curry)

0910 91 05

— Kurkuma (turmeric)

0910 30 00

(Żywność – suszone przyprawy)

— Czerwony olej palmowy

ex 1511 10 90

(Żywność)

(*) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2
(ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoanu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu,
metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu i tiakloprydu.

(**) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoanu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny,
fludioksonilu, heksaflumuronu, lambda-cyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.

(***) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu,
klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu i monokrotofosu.

(****) Metoda referencyjna EN/ISO 6579.

(*****) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu etylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.

(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex« (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).

(2) Pierwiastki śladowe, o których mowa w tej pozycji, są pierwiastkami śladowymi należącymi do grupy funkcjonalnej mieszanek pierwiastków śladowych, określonej w pkt 3 lit. b) w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29). Powinny one zostać objęte zwiększonymi kontrolami, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, także w przypadku ich przywozu w celu zastosowania w żywności.


B. Definicje

Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS: 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9);

(iv) Scarlet Red. lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6).”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00