Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 162 str. 1
Wersja aktualna od 2012-06-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 162 str. 1
Wersja aktualna od 2012-06-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 508/2012

z dnia 20 czerwca 2012 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (1), w szczególności jego art. 33 ust. 2, art. 33 ust. 3, art. 38 lit. d) i art. 40,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W świetle doświadczeń zebranych podczas stosowania rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008 (2) do celów niniejszego rozporządzenia wystarczy opublikować nazwy oraz adresy stron internetowych organów kontrolnych lub jednostek certyfikujących uznanych przez właściwy organ dla celów prowadzenia kontroli w kraju trzecim. Należy jednak podtrzymać wymóg publikowania numeru kodu przedmiotowych organów lub jednostek odpowiedzialnych w danym kraju trzecim za wydawanie świadectw w zakresie przywozu towarów do Unii.

(2) W świetle doświadczeń zebranych podczas wdrażania systemu równoważności, pierwszym krokiem podjętym w odniesieniu do danego kraju trzeciego, który został uznany dla celów równoważności, powinno być wpisanie go do wykazu, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 na okres próbny wynoszący trzy lata. Następnie, jeżeli kraj ten nadal spełniać będzie wymogi rozporządzenia (WE) nr 834/2007 oraz rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 i przedstawi Komisji niezbędne gwarancje, wpis do wykazu należy przedłużyć.

(3) Aby nie doprowadzić do zakłócenia międzynarodowej wymiany handlowej oraz aby ułatwić proces przejścia od przepisów ustanowionych rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (3) do przepisów ustanowionych rozporządzeniem (WE) nr 834/2007, w art. 19 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 przewidziano, aby państwa członkowskie mogły nadal korzystać z możliwości udzielania importerom w poszczególnych przypadkach zezwoleń na wprowadzanie na rynek unijny określonych produktów do momentu wdrożenia środków niezbędnych do funkcjonowania nowych przepisów dotyczących przywozu. Możliwość ta będzie stopniowo wycofywana, w miarę ustanawiania wykazu krajów określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008.

(4) Po uznaniu przez Unię danego kraju trzeciego za równoważny państwa członkowskie nie będą już musiały wydawać przedmiotowych zezwoleń.

(5) Doświadczenia zebrane w zakresie systemu równoważności pokazują jednakże, iż w niektórych przypadkach należy – z przyczyn technicznych – ograniczyć zakres uznania kraju trzeciego do niektórych kategorii produktów lub do produktów pochodzących z tego kraju trzeciego.

(6) Należy zatem wyraźnie zaznaczyć, iż państwa członkowskie mają możliwość udzielania tego rodzaju zezwoleń do dnia 30 czerwca 2014 r. w odniesieniu do produktów przywożonych z kraju trzeciego wpisanego do wykazu w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008, jeżeli przedmiotowe przywożone produkty to towary nieobjęte przez kategorie lub miejsca pochodzenia uwzględnione w wykazie w odniesieniu do danego kraju.

(7) Istnieje możliwość, iż przed dniem 1 lipca 2012 r. niektóre państwa członkowskie udzieliły zezwoleń, o których mowa w art. 19 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1235/2008, na czas nieokreślony. Te pozwolenia na przywóz powinny utracić ważność najpóźniej z dniem 1 lipca 2014 r.

(8) Doświadczenie pokazuje, że identyfikowanie produktów objętych kategoriami produktów wymienionymi w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 może nastręczać trudności. W świetle zebranych doświadczeń i informacji należy koniecznie wyraźnie zaznaczyć, iż określone produkty nie zostały uwzględnione w przedmiotowych kategoriach produktów.

(9) W przypadku wina z produkcji ekologicznej wywożonego ze Stanów Zjednoczonych do Unii władze tego kraju zgodziły się na przestrzeganie i certyfikowanie zgodności z przepisami dotyczącymi wina z produkcji ekologicznej ustanowionymi zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (4), zmienionym rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 203/2012 (5), od dnia 1 sierpnia 2012 r. aż do czasu, gdy wspólna grupa robocza zakończy badanie równoważności przepisów dotyczących ekologicznej produkcji wina. W związku z tym należy koniecznie zaznaczyć, że od dnia 1 sierpnia 2012 r. wino zostanie włączone do kategorii produktów dotyczących Stanów Zjednoczonych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008.

(10) Kształt kategorii produktów odnoszących się do krajów wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 powinien zostać ujednolicony w odniesieniu do kategorii określonych w załączniku IV.

(11) Okres ważności wpisu Tunezji do wykazu, określony w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008, upływa z dniem 30 czerwca 2012 r. Ponieważ Tunezja nie przekazała wystarczających informacji w odniesieniu do swojego systemu kontroli w odpowiedzi na żądanie Komisji zgodnie z art. 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008, wpis ten należy przedłużyć jedynie o 1 rok.

(12) Władze Kostaryki, Indii, Japonii i Tunezji zwróciły się do Komisji o wpisanie do wykazu nowych organów kontrolnych i jednostek certyfikacyjnych i przedstawiły Komisji niezbędne gwarancje potwierdzające spełnienie wstępnych wymogów określonych w art. 8 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008. Władze Kostaryki poinformowały Komisję o fakcie upływu terminu ważności uznania dla organu kontrolnego Mayacert i zwróciły się do Komisji o wykreślenie tego organu z wykazu. Właściwy organ Stanów Zjednoczonych poinformował Komisję, że organ kontrolny Louisiana Department of Agriculture utracił swoją akredytację i należy wykreślić go z wykazu.

(13) W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 zmienionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 1267/2011 (6) ustanowiono wykaz organów kontrolnych i jednostek certyfikujących właściwych do prowadzenia kontroli i wydawania świadectw w krajach trzecich do celów równoważności. Komisja kontynuowała ocenę wniosków o wpisanie do wykazu otrzymanych przed dniem 31 października 2009 r., uwzględniając otrzymane dodatkowe informacje, oraz dokonała oceny wniosków otrzymanych do dnia 31 października 2010 r. Do przedmiotowego wykazu należy wpisać jedynie te jednostki certyfikujące oraz organy kontrolne, w odniesieniu do których badanie wszystkich dostarczonych informacji wykazało, iż spełniły one przedmiotowe wymogi. W niektórych przypadkach nazwy jednostek certyfikujących wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 zostały skrócone. W celu zapewnienia jasności załącznik ten należy zastąpić.

(14) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1235/2008.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Regulacyjnego ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 1235/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 7 ust. 2 lit. e) i f) otrzymują brzmienie:

„e) nazwy i adresy stron internetowych organów kontrolnych lub jednostek certyfikujących uznanych przez właściwy organ, o którym mowa w lit. d), do prowadzenia kontroli;

f) nazwy, adresy stron internetowych i numery kodów przedmiotowych organów lub jednostek odpowiedzialnych w danym kraju trzecim za wydawanie świadectw w zakresie przywozu towarów do Unii;”;

2) art. 8 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

„4. Komisja ocenia, czy dokumentacja techniczna, o której mowa w ust. 2, i informacje, o których mowa w ust. 3, są zadowalające i może następnie podjąć decyzję o uznaniu kraju trzeciego i wpisaniu go do wykazu na okres trzech lat. Jeżeli po upływie tego trzyletniego okresu Komisja uzna, że wymogi określone w rozporządzeniu (WE) nr 834/2007 oraz w niniejszym rozporządzaniu są nadal spełniane, może ona podjąć decyzję o przedłużeniu okresu ważności wpisu danego kraju trzeciego.

Decyzja, o której mowa w akapicie pierwszym, jest podejmowana zgodnie z procedurą określoną w art. 37 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007.”;

3) w art. 19 wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 wprowadza się następujące zmiany:

(i) w akapicie pierwszym dodaje się zdanie w brzmieniu:

„Właściwy organ państwa członkowskiego może także udzielić tego rodzaju zezwolenia na tych samych warunkach w odniesieniu do produktów przywożonych z kraju trzeciego wpisanego do wykazu, o którym mowa w art. 33 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, jeżeli produkty te stanowią towary nieobjęte przez kategorie lub miejsca pochodzenia wymienione w wykazie w odniesieniu do danego kraju.”;

(ii) w akapicie trzecim dodaje się zdanie w brzmieniu:

„Zezwolenia udzielone przed dniem 1 lipca 2012 r. wygasają najpóźniej z dniem 1 lipca 2014 r.”;

b) skreśla się ust. 6;

4) załącznik III zastępuje się tekstem załącznika I do niniejszego rozporządzenia;

5) załącznik IV zastępuje się tekstem załącznika II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Jednakże art. 1 pkt 3 lit. a) ppkt (ii) oraz art. 1 pkt 5 stosuje się od dnia 1 lipca 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 czerwca 2012 r.

W imieniu Komisji

Przewodniczący

José Manuel BARROSO


(1) Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 334 z 12.12.2008, s. 25.

(3) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, s. 1. Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 zostało z dniem 1 stycznia 2009 r. uchylone i zastąpione przez rozporządzenie (WE) nr 834/2007.

(4) Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1.

(5) Dz.U. L 71 z 9.3.2012, s. 42.

(6) Dz.U. L 324 z 7.12.2011, s. 9.

ZAŁĄCZNIK I

„ZAŁĄCZNIK III

WYKAZ KRAJÓW TRZECICH I ODNOŚNE SPECYFIKACJE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 7

ARGENTYNA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego

B

Z wyjątkiem zwierząt gospodarskich i produktów zwierzęcych oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

Z wyjątkiem produktów zwierzęcych oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Argentynie.

3. Norma produkcyjna: Ley 25 127 sobre »Producción ecológica, biológica y orgánica«.

4. Właściwy organ: Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria SENASA, www.senasa.gov.ar.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

AR-BIO-001

Food Safety SA

www.foodsafety.com.ar

AR-BIO-002

Instituto Argentino para la Certificación y Promoción de Productos Agropecuarios Orgá nicos SA (Argencert)

www.argencert.com

AR-BIO-003

Letis SA

www.letis.com.ar

AR-BIO-004

Organización Internacional Agropecuaria (OIA)

www.oia.com.ar

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

AUSTRALIA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Australii.

3. Norma produkcyjna: krajowa norma dla produktów ekologicznych i biodynamicznych (National standard for organic and bio-dynamic produce).

4. Właściwy organ: Australian Quarantine and Inspection Service, www.aqis.gov.au.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

AU-BIO-001

Australian Certified Organic Pty. Ltd

www.australianorganic.com.au

AU-BIO-002

Australian Quarantine and Inspection Service (AQIS)

www.aqis.gov.au

AU-BIO-003

Bio-dynamic Research Institute (BDRI)

www.demeter.org.au

AU-BIO-004

NASAA Certified Organic (NCO)

www.nasaa.com.au

AU-BIO-005

Organic Food Chain Pty Ltd (OFC)

www.organicfoodchain.com.au

AU-BIO-006

AUS-QUAL Pty Ltd

www.ausqual.com.au

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

KANADA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne

A

Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego

B

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (1)

D

Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę

E

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wina.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D i E wytworzone w Kanadzie.

3. Norma produkcyjna: rozporządzenie w sprawie produktów ekologicznych (Organic Products Regulation).

4. Właściwy organ: Canadian Food Inspection Agency (CFIA), www.inspection.gc.ca.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

CA-ORG-001

Atlantic Certified Organic Cooperative Limited (ACO)

www.atlanticcertifiedorganic.ca

CA-ORG-002

British Columbia Association for Regenerative Agriculture (BCARA)

www.centifiedorganic.bc.ca

CA-ORG-003

CCOF Certification Services

www.ccof.org

CA-ORG-004

Centre for Systems Integration (CSI)

www.csi-ics.com

CA-ORG-005

Consorzio per il Controllo dei Prodotti Biologici Società a responsabilità limitata (CCPB SRL)

www.ccpb.it

CA-ORG-006

Ecocert Canada

www.ecocertcanada.com

CA-ORG-007

Fraser Valley Organic Producers Association (FVOPA)

www.fvopa.ca

CA-ORG-008

Global Organic Alliance

www.goa-online.org

CA-ORG-009

International Certification Services Incorporated (ICS)

www.ics-intl.com

CA-ORG-010

LETIS SA

www.letis.com.ar

CA-ORG-011

Oregon Tilth Incorporated (OTCO)

http://tilth.org

CA-ORG-012

Organic Certifiers

www.organiccertifiers.com

CA-ORG-013

Organic Crop Improvement Association (OCIA)

www.ocia.org

CA-ORG-014

Organic Producers Association of Manitoba Cooperative Incorporated (OPAM)

www.opam-mb.com

CA-ORG-015

Pacific Agricultural Certification Society (PACS)

www.pacscertifiedorganic.ca

CA-ORG-016

Pro-Cert Organic Systems Ltd (Pro-Cert)

www.ocpro.ca

CA-ORG-017

Quality Assurance International Incorporated (QAI)

www.qai-inc.com

CA-ORG-018

Quality Certification Services (QCS)

www.qcsinfo.org

CA-ORG-019

Organisme de Certification Québec Vrai (OCQV)

www.quebecvrai.org

CA-ORG-020

SAI Global Certification Services Limited

www.saiglobal.com

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2014 r.

KOSTARYKA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

Wyłącznie przetworzone produkty roślinne

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Kostaryce.

3. Norma produkcyjna: Reglamento sobre la agricultura orgánica.

4. Właściwy organ: Servicio Fitosanitario del Estado, Ministerio de Agricultura y Ganadería, www.protecnet.go.cr/SFE/Organica.htm.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

CR-BIO-001

Servicio Fitosanitario del Estado, Ministerio de Agricultura y Ganadería

www.protecnet.go.cr/SFE/Organica.htm

CR-BIO-002

BCS Oko-Garantie

www.bcs-oeko.com

CR-BIO-003

Eco-LOGICA

www.eco-logica.com

CR-BIO-004

Control Union Certifications

www.cuperu.com

CR-BIO-006

Primus Labs. Esta

www.primuslabs.com

6. Jednostki wystawiające świadectwo: Ministerio de Agricultura y Ganadería

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

INDIE

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Indiach.

3. Norma produkcyjna: krajowy program produkcji ekologicznej (National Programme for Organic Production).

4. Właściwy organ: Agricultural and Processed Food Export Development Authority APEDA, www.apeda.com/organic.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

IN-ORG-001

Aditi Organic Certifications Pvt. Ltd

www.aditicert.net

IN-ORG-002

APOF Organic Certification Agency (AOCA)

www.aoca.in

IN-ORG-003

Bureau Veritas Certification India Pvt. Ltd

www.bureauveritas.co.in

IN-ORG-004

Control Union Certifications

www.controlunion.com

IN-ORG-005

ECOCERT India Private Limited

www.ecocert.in

IN-ORG-006

Food Cert India Pvt. Ltd

www.foodcert.in

IN-ORG-007

IMO Control Private Limited

www.imo.ch

IN-ORG-008

Indian Organic Certification Agency (Indocert)

www.indocert.org

IN-ORG-009

ISCOP (Indian Society for Certification of Organic products)

www.iscoporganiccertification.com

IN-ORG-010

Lacon Quality Certification Pvt. Ltd

www.laconindia.com

IN-ORG-011

Natural Organic Certification Agro Pvt. Ltd. (NOCA Pvt. Ltd)

www.nocaindia.com

IN-ORG-012

OneCert Asia Agri Certification private Limited

www.onecertasia.in

IN-ORG-013

SGS India Pvt. Ltd

www.in.sgs.com

IN-ORG-014

Uttarakhand State Organic Certification Agency

www.organicuttarakhand.org/certification.html

IN-ORG-015

Vedic Organic certification Agency

www.vediccertification.com

IN-ORG-016

Rajasthan Organic Certification Agency (ROCA)

www.rajasthankrishi.gov.in/Departments/ SeedCert/index_eng.asp

IN-ORG-017

Chhattisgarh Certification Society (CGCERT)

www.cgcert.com

IN-ORG-018

Tamil Nadu Organic Certification Department (TNOCD)

www.tnocd.net

IN-ORG-019

TUV India Pvt. Ltd

www.tuvindia.co.in/0_ mngmt_sys_cert/orgcert.htm

IN-ORG-020

Intertek India Pvt. Ltd

www.intertek.com

IN-ORG-021

Madhya Pradesh State Organic Certification Agency (MPSOCA)

md.mpsoca@gmail.com

IN-ORG-022

Biocert India Pvt. Ltd, Indore

www.biocertindia.com

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

IZRAEL

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Izraelu lub przywiezione do Izraela:

– z Unii,

– lub z kraju trzeciego w ramach systemu uznanego za równoważny zgodnie z przepisami art. 33 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007.

3. Norma produkcyjna: norma krajowa dla roślin i produktów pochodnych pochodzących z uprawy ekologicznej.

4. Właściwy organ: Plant Protection and Inspection Services (PPIS), www.ppis.moag.gov.il.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

IL-ORG-001

Secal Israel Inspection and certification

www.skal.co.il

IL-ORG-002

Agrior Ltd.-Organic Inspection & Certification

www.agrior.co.il

IL-ORG-003

IQC Institute of Quality & Control

www.iqc.co.il

IL-ORG-004

Plant Protection and Inspection Services (PPIS)

www.ppis.moag.gov.il

IL-ORG-005

LAB-PATH Ltd

www.lab-path.co.il

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

JAPONIA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Japonii.

3. Normy produkcyjne: japońska norma w sprawie produkcji rolnej roślin ekologicznych (ogłoszenie Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa nr 1605 z dnia 27 października 2005 r.), japońska norma w sprawie produkcji rolnej ekologicznej żywności przetworzonej (ogłoszenie Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa nr 1606 z dnia 27 października 2005 r.).

4. Właściwe organy: Labelling and Standards Division, Food Safety and Consumer Affairs Bureau, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (www.maff.go.jp/j/jas/index.html) oraz Food and Agricultural Materials Inspection Center (FAMIC) (www.famic.go.jp).

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

JP-BIO-001

Hyogo prefectural Organic Agriculture Society (HOAS)

www.hyoyuken.org

JP-BIO-002

AFAS Certification Center Co., Ltd.

www.afasseq.com

JP-BIO-003

NPO Kagoshima Organic Agriculture Association

www.koaa.or.jp

JP-BIO-004

Center of Japan Organic Farmers Group

www.yu-ki.or.jp

JP-BIO-005

Japan Organic & Natural Foods Association

http://jona-japan.org/organic

JP-BIO-006

Ecocert Japan Limited.

http://ecocert.qai.jp

JP-BIO-007

Japan Certification Services, Inc.

www.pure-foods.co.jp

JP-BIO-008

OCIA Japan

www.ocia-jp.com

JP-BIO-009

Overseas Merchandise Inspection Co., Ltd.

www.omicnet.com/index.html.en

JP-BIO-010

Organic Farming Promotion Association

www3.ocn.ne.jp/~yusuikyo

JP-BIO-011

ASAC Stands for Axis’ System for Auditing and Certification and Association for Sustainable Agricultural Certification

www.axis-asac.net

JP-BIO-012

Environmentally Friendly Rice Network

www.epfnetwork.org/okome

JP-BIO-013

Ooita Prefecture Organic Agricultural Research Center

www.d-b.ne.jp/oitayuki

JP-BIO-014

AINOU

www.ainou.or.jp/ainohtm/disclosure/nintei-kouhyou.htm

JP-BIO-015

SGS Japan Incorporation

www.jp.sgs.com/ja/home_ jp_v2.htm

JP-BIO-016

Ehime Organic Agricultural Association

www12.ocn.ne.jp/~aiyuken/ninntei20110201.html

JP-BIO-017

Center for Eco-design Certification Co. Ltd

http://www.eco-de.co.jp/list.html

JP-BIO-018

Organic Certification Association

www.yuukinin.jimdo.com

JP-BIO-019

Japan Eco-system Farming Association

www.npo-jefa.com

JP-BIO-020

Hiroshima Environment and Health Association

www.kanhokyo.or.jp/jigyo/jigyo_ 05A.html

JP-BIO-021

Assistant Center of Certification and Inspection for Sustainability

www.accis.jp

JP-BIO-022

Organic Certification Organization Co. Ltd

www.oco45.net

JP-BIO-023

Minkan Inasaku Kenkyujo Ninsyo Center

http://inasaku.or.tv/center/

JP-BIO-024

Aya town miyazaki, Japan

http://www.town.aya.miyazaki.jp/ayatown/ organicfarming/index.html

JP-BIO-025

Tokushima Organic Certified Association

http://www.tokukaigi.or.jp/yuuki/

JP-BIO-026

Association of Certified Organic Hokkaido

http://www.acohorg.org/

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2013 r.

SZWAJCARIA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Z wyjątkiem produktów wytworzonych w okresie konwersji

Żywe zwierzęta i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego

B

Z wyjątkiem produktów wytworzonych w okresie konwersji

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

Z wyjątkiem produktów zawierających dowolny składnik pochodzenia rolnego wytworzony w okresie konwersji

Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę

E

Z wyjątkiem produktów zawierających dowolny składnik pochodzenia rolnego wytworzony w okresie konwersji

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D i E wytworzone w Szwajcarii lub przywiezione do Szwajcarii:

– z Unii,

– lub z kraju trzeciego, w przypadku którego Szwajcaria uznała, że produkty zostały wyprodukowane i poddane kontroli w tym kraju trzecim zgodnie z zasadami równoważnymi z zasadami ustanowionymi w prawodawstwie szwajcarskim.

3. Norma produkcyjna: rozporządzenie w sprawie rolnictwa ekologicznego i znakowania pochodzących z uprawy ekologicznej produktów roślinnych i środków spożywczych.

4. Właściwy organ: Federal Office for Agriculture FOAG, http://www.blw.admin.ch/themen/00013/00085/00092/index.html?lang=en.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

CH-BIO-004

Institut für Marktökologie (IMO)

www.imo.ch

CH-BIO-006

bio.inspecta AG

www.bio-inspecta.ch

CH-BIO-038

ProCert Safety AG

www.procert.ch

CH-BIO-086

Bio Test Agro (BTA)

www.bio-test-agro.ch

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.

TUNEZJA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

W skład których zasadniczo wchodzi co najmniej jeden składnik pochodzenia roślinnego

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Tunezji.

3. Normy produkcyjne: ustawa nr 99-30 z dnia 5 kwietnia 1999 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego; rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 28 lutego 2001 r. zatwierdzające standardowe specyfikacje produkcji roślinnej zgodnie z metodyką upraw ekologicznych.

4. Właściwy organ: Direction Générale de l’Agriculture Biologique (Ministè re de l’Agriculture et de l’Environnement); www.agriportail.tn.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

TN-BIO-001

Ecocert SA en Tunisie

www.ecocert.com

TN-BIO-002

Istituto Mediterraneo di Certificazione IMC

www.imcert.it

TN-BIO-003

BCS

www.bcs-oeko.com

TN-BIO-004

Lacon

www.lacon-institute.com

TN-BIO-005

Instituto per la certificazione etica e ambientale (ICEA)

www.icea.info

TN-BIO-006

Institut National de la Normalisation et de la Propriété Intellectuelle (INNORPI)

www.innorpi.tn

TN-BIO-007

Suolo e Salute

www.suoloesalute.it

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2013 r.

STANY ZJEDNOCZONE

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne

A

W przypadku jabłek i gruszek – przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej.

Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego

B

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (1)

D

W przypadku przetworzonych jabłek i gruszek – przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej.

Przetworzone produkty rolne przeznaczone na paszę

E

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) W tym wino od dnia 1 sierpnia 2012 r.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D i E wytworzone w Stanach Zjednoczonych lub przywiezione do Stanów Zjednoczonych zgodnie z prawodawstwem tego kraju.

3. Normy produkcyjne: ustawa o ekologicznej produkcji żywności z 1990 r. (Organic Foods Production Act, 7 U.S.C. 6501 et seq.), krajowy program ekologiczny (National Organic Program, 7 CFR 205).

4. Właściwy organ: United States Department of Agriculture (USDA), Agricultural Marketing Service (AMS), www.usda.gov.

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

US-ORG-001

A Bee Organic

www.abeeorganic.com

US-ORG-002

Agricultural Services Certified Organic

www.ascorganic.com/

US-ORG-003

Baystate Organic Certifiers

www.baystateorganic.org

US-ORG-004

BCS – Oko Garantie GmbH

www.bcs-oeko.com/en_ index.html

US-ORG-005

BioAgriCert

www.bioagricert.org/English/index.php

US-ORG-006

CCOF Certification Services

www.ccof.org

US-ORG-007

Colorado Department of Agriculture

www.colorado.gov

US-ORG-008

Control Union Certifications

www.skalint.com

US-ORG-009

Department of Plant Industry

www.clemson.edu/public/regulatory/plant_ industry/organic_certification

US-ORG-010

Ecocert S.A.

www.ecocert.com

US-ORG-011

Georgia Crop Improvement Association, Inc.

www.certifiedseed.org

US-ORG-012

Global Culture

www.globalculture.us

US-ORG-013

Global Organic Alliance, Inc.

www.goa-online.org

US-ORG-014

Global Organic Certification Services

www.globalorganicservices.com

US-ORG-015

Idaho State Department of Agriculture

www.agri.idaho.gov/Categories/PlantsInsects/Organic/indexOrganicHome.php

US-ORG-016

Indiana Certified Organic LLC

www.indianacertifiedorganic.com

US-ORG-017

International Certification Services, Inc.

www.ics-intl.com

US-ORG-018

Iowa Department of Agriculture and Land Stewardship

www.agriculture.state.ia.us

US-ORG-019

Kentucky Department of Agriculture

www.kyagr.com/marketing/plantmktg/ organic/index.htm

US-ORG-020

LACON GmbH

www.lacon-institut.com

US-ORG-022

Marin County

www.co.marin.ca.us/depts/ag/main/moca.cfm

US-ORG-023

Maryland Department of Agriculture

www.mda.state.md.us/md_ products/certified_md_organic_farms/index.php

US-ORG-024

Mayacert S.A.

www.mayacert.com

US-ORG-025

Midwest Organic Services Association, Inc.

www.mosaorganic.org

US-ORG-026

Minnesota Crop Improvement Association

www.mncia.org

US-ORG-027

MOFGA Certification Services, LLC

www.mofga.org/

US-ORG-028

Montana Department of Agriculture

www.agr.mt.gov.organic/Program.asp

US-ORG-029

Monterey County Certified Organic

www.ag.co.monterey.ca.us/pages/organics

US-ORG-030

Natural Food Certifiers

www.nfccertification.com

US-ORG-031

Nature’ s International Certification Services

www.naturesinternational.com/

US-ORG-032

Nevada State Department of Agriculture

http://www.agri.state.nv.us

US-ORG-033

New Hampshire Department of Agriculture, Division of Regulatory Services

http://agriculture.nh.gov/divisions/markets/ organic_certification.htm

US-ORG-034

New Jersey Department of Agriculture

www.state.nj.us/agriculture/

US-ORG-035

New Mexico Department of Agriculture, Organic Program

http://nmdaweb.nmsu.edu/organics-program/Organic%20Program.html

US-ORG-036

NOFA– New York Certified Organic, LLC

http://www.nofany.org

US-ORG-037

Ohio Ecological Food and Farm Association

www.oeffa.org

US-ORG-038

OIA North America, LLC

www.oianorth.com

US-ORG-039

Oklahoma Department of Agriculture

www.oda.state.ok.us

US-ORG-040

OneCert

www.onecert.com

US-ORG-041

Oregon Department of Agriculture

www.oregon.gov/ODA/CID

US-ORG-042

Oregon Tilth Certified Organic

www.tilth.org

US-ORG-043

Organic Certifiers, Inc.

http://www.organiccertifiers.com

US-ORG-044

Organic Crop Improvement Association

www.ocia.org

US-ORG-045

Organic National & International Certifiers (ON&IC)

http://www.on-ic.com

US-ORG-046

Organizacion Internacional Agropecuraria

www.oia.com.ar

US-ORG-047

Pennsylvania Certified Organic

www.paorganic.org

US-ORG-048

Primuslabs.com

www.primuslabs.com

US-ORG-049

Pro-Cert Organic Systems, Ltd

www.pro-cert.org

US-ORG-050

Quality Assurance International

www.qai-inc.com

US-ORG-051

Quality Certification Services

www.QCSinfo.org

US-ORG-052

Rhode Island Department of Environmental Management

www.dem.ri.gov/programs/bnatres/agricult/ orgcert.htm

US-ORG-053

Scientific Certification Systems

www.SCScertified.com

US-ORG-054

Stellar Certification Services, Inc.

http://demeter-usa.org/

US-ORG-055

Texas Department of Agriculture

www.agr.state.tx.us

US-ORG-056

Utah Department of Agriculture

http://ag.utah.gov/divisions/plant/organic/index.html

US-ORG-057

Vermont Organic Farmers, LLC

http://www.nofavt.org

US-ORG-058

Washington State Department of Agriculture

http://agr.wa.gov/FoodAnimal?Organic/default.htm

US-ORG-059

Yolo County Department of Agriculture

www.yolocounty.org/Index.aspx?page=501

6. Jednostki wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2015 r.

NOWA ZELANDIA

1. Kategorie produktów:

Kategorie produktów

Oznaczenie kategorii zgodnie z załącznikiem IV

Ograniczenia

Nieprzetworzone produkty roślinne (1)

A

Żywe zwierzęta lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego

B

Z wyjątkiem zwierząt gospodarskich i produktów zwierzęcych oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją

Przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia (2)

D

Z wyjątkiem produktów zwierzęcych oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją

Wegetatywny materiał rozmnożeniowy i nasiona uprawne

F

(1) Z wyłączeniem wodorostów morskich.

(2) Z wyłączeniem wina i drożdży.

2. Pochodzenie: produkty kategorii A, B i F oraz pochodzące z uprawy ekologicznej składniki produktów kategorii D wytworzone w Nowej Zelandii lub przywiezione do Nowej Zelandii:

– z Unii,

– lub z kraju trzeciego w ramach systemu uznanego za równoważny zgodnie z przepisami art. 33 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007,

– lub z kraju trzeciego, którego zasady produkcji i system kontroli zostały uznane za równoważne w stosunku do Oficjalnego Programu Bezpieczeństwa Żywności Ekologicznej Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa na podstawie gwarancji i informacji dostarczonych przez właściwy organ tego kraju, zgodnie z przepisami ustanowionymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa i pod warunkiem, że przywożone są jedynie pochodzące z produkcji ekologicznej składniki przeznaczone do włączenia, w ilości do 5 % produktów pochodzenia rolniczego, do produktów kategorii D przygotowanych w Nowej Zelandii.

3. Norma produkcyjna: zasady technologiczne produkcji ekologicznej w ramach oficjalnego programu ekologicznego zabezpieczenia żywności Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa (MAF Official Organic Assurance Programme Technical Rules for Organic Production).

4. Właściwy organ: Ministry of Agriculture and Forestry (MAF), http://www.foodsafety.gov.nz/industry/sectors/organics/

5. Jednostki certyfikujące:

Numer kodu

Nazwa

Adres strony internetowej

NZ-BIO-001

Ministry of Agriculture and Forestry (MAF)

http://www.foodsafety.govt.nz/industry/ sectors/organics/

NZ-BIO-002

AsureQuality Limited

www.organiccertification.co.nz

NZ-BIO-003

BioGro New Zealand

www.biogro.co.nz

6. Jednostki wystawiające świadectwo: Ministry of Agriculture and Forestry (MAF).

7. Termin ważności wpisu do wykazu: bezterminowo.”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00