Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2019-06-18

Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki

Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może w niektórych sytuacjach stanowić przysporzenie dla tych osób, od którego trzeba naliczyć podatek i składki.

Jeżeli obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków wynika z przepisów bhp, wówczas świadczenie tego typu nie podlega opodatkowaniu ani oskładkowaniu. W przeciwnym wypadku, tj. gdy pracodawca finansuje wyżywienie dobrowolnie, od jego wartości:

  • nalicza zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych,
  • nie odprowadza składek ZUS, gdy wartość takiego świadczenia przyznanego jednemu pracownikowi nie przekracza 190 zł miesięcznie (oskładkowaniu podlega jednak ewentualna nadwyżka ponad wskazany limit).

W związku z wątpliwościami, jakie pojawiają się przy przyznawaniu i rozliczaniu wartości posiłków, prezentujemy odpowiedzi na pytania Czytelników w tym zakresie.

(?) Kiedy i w jakiej formie trzeba przekazywać pracownikom posiłki profilaktyczne?

Posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom wykonującym określony rodzaj pracy wskazanej w tabeli (art. 232 Kodeksu pracy oraz § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Rodzaje prac, których wykonywanie uprawnia pracowników do posiłków regeneracyjnych

Rodzaj prac

Efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej:

u kobiet

u mężczyzn

Prace związane z wysiłkiem fizycznym wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym obejmującym okres od 1 listopada do 31 marca

powyżej 1000 kcal (4187 kJ)

powyżej 1500 kcal (6280 kJ)

Prace związane z wysiłkiem fizycznym (niezależnie od pory roku)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00