Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 25 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.909.2020.5.BR

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 lipca 2020 r. (data wpływu 27 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 października 2020 r. (data wpływu 26 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: (…)

Skład produktu:

  • (…)
  • (…)
  • (…)
  • Ogórek (…)
  • Ser (…)

Wnioskodawca nie jest producentem produktu. Sprzedaż (…) podawanej w formie ciepłej (podgrzanej) odbywa się w punktach sieci Wnioskodawcy. W tych placówkach następuje sprzedaż produktu bezpośrednio konsumentom (tj. zwykłym klientom detalicznym).

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

W dniu 27 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania usługi polegającej na sprzedaży (…) w punktach sieci Wnioskodawcy, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis.

Złożony wniosek dotyczy serwowania na (…) należącej do sieci Wnioskodawcy produktu o nazwie (…).

W skład produktu wchodzą: (…) (…) (…), ogórek (…), ser (…).

  1. Produkt opakowany jednostkowo jest dostarczany w postaci chłodzonej.
  2. Następnie, jak klient podejmie decyzję o zakupie towaru, pracownik poddaje ten produkt obróbce termicznej (podgrzewaniu).
  3. Ciepły (podgrzany) produkt jest podawany klientowi przez pracownika na opakowaniu jednorazowym z sosem.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00