Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 7 lipca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-3.4012.212.2022.2.JM

Stawka podatku dla sprzedaży posiłków realizowanej do 30 czerwca 2020 r.

Interpretacja indywidualna – stanowisko w części prawidłowe i w części nieprawidłowe

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest nieprawidłowe w części dotyczącej 5% stawki dla sprzedaży realizowanej do 30 czerwca 2020 r. posiłków mieszczących się w grupowaniu PKWiU 10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane i prawidłowe w części  dotyczącej 5% stawki dla sprzedaży realizowanej do 30 czerwca 2020 r. pozostałych posiłków objętych wnioskiem. 

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

25 kwietnia 2022 r. wpłynął Państwa wniosek z 15 kwietnia 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy stawki podatku dla sprzedaży posiłków w okresie do 31 stycznia 2022 r. i od 1 lutego 2022 r. Uzupełnili go Państwo – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 24 czerwca 2022 r. (wpływ 30 czerwca 2022 r.). Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Firma jest producentem żywności, przeznaczonej do sprzedaży poza siedzibą firmy. Firma postanowiła produkować zdrowe, pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowane i świeże posiłki i dania.

Firma kupuje surowce typu pieczywo, wędliny, warzywa, nabiał, owoce, przyprawy itp., a następnie w odpowiednio przystosowanych pomieszczeniach produkcyjnych wytwarza z nich gotowe posiłki. Wykonują je pracownicy o odpowiednich kwalifikacjach. Są to różnorodne kanapki, zestawy lunchowe, sałatki, tortille, naleśniki, desery, napoje do bezpośredniego spożycia lub po ich podgrzaniu przez konsumenta. Produkty te, po wyprodukowaniu w kuchni są przenoszone do pomieszczenia, w którym są schładzane a następnie pakowane w odpowiednie pojemniki lub zawijane w odpowiedni materiał przeznaczony do pakowania produktów spożywczych. Następnie gotowe posiłki umieszczane są w termoboxach, które po odpowiednim oznaczeniu zabierane są przez busy, będące własnością firmy. Następnie busy dowożą towar do poszczególnych miast na wyznaczony parking, skąd miejscowi kierowcy-dostawcy zabierają termoboxy zgodnie z ich oznaczeniami.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00