Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 499/2023 z dnia 2 czerwca 2023 r., sygn. DI/200000/43/499/2023

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne: obowiązek uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości udostępnianej pracownikom karty lunchowej do kwoty 300 zł

Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 06 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych (zwany dalej: „Zakładem”) stanowisko przedstawione we wniosku złożonym 22 maja 2023 r., uzupełnionym w dniu 30 maja 2023r. przez (zwana dalej „Przedsiębiorcą”) uznaje za nieprawidłowe w przedmiocie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy, wartości udostępnianej pracownikom przedpłaconej karty lunchowej o wartości nieprzekraczającej 300,00 zł miesięcznie na podstawie § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Uzasadnienie

Wnioskiem z 22 maja 2023 r., Przedsiębiorca wystąpił do Zakładu o wydanie interpretacji indywidualnej w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców. Powyższy wniosek został uzupełniony poprzez złożenie odpowiedzi na wezwanie w dniu 30 maja 2023r.

Opis zdarzenia przyszłego:

Wnioskodawca (zwany także dalej Spółką) prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki akcyjnej i jako pracodawca jest płatnikiem składek na ubezpieczenie społeczne.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00