Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2005-01-25

Sprawozdanie finansowe za 2004 r.

„Poradnik” omawia zasady sporządzenia rocznego sprawozdania finansowego za 2004 r. przez kontynuujące działalność gospodarczą jednostki, które nie są bankami, biurami maklerskimi, funduszami powierniczymi, funduszami emerytalnymi oraz zakładami ubezpieczeń. Zgodnie z ustawą o rachunkowości, sprawozdanie składa się przynajmniej z wprowadzenia, bilansu, rachunku zysków i strat oraz dodatkowych informacji i objaśnień. Większe jednostki, których sprawozdania podlegają obowiązkowi badania przez biegłego rewidenta, są ponadto obowiązane do sporządzenia dwóch dodatkowych części: zestawienia zmian w kapitale (funduszu) własnym i rachunku przepływów pieniężnych.

Paweł Szalacha, biegły rewident
Stan prawny na 18 stycznia 2005 r.
Sprawozdanie finansowe sporządzamy w języku polskim i w złotych. Dane liczbowe możemy wykazywać w złotych lub w zaokrągleniu do tysięcy złotych, jeżeli nie zniekształca to obrazu jednostki. Niemniej jednak przyjęty przez jednostkę sposób zaokrąglania danych powinien być przez nią konsekwentnie stosowany we wszystkich częściach sprawozdania finansowego (bilansie, rachunku zysków i strat, informacji dodatkowej itd.). Jeśli informacje dotyczące poszczególnych pozycji bilansu nie wystąpiły w jednostce zarówno w roku obrotowym, jak i w roku poprzedzającym rok obrotowy, to przy sporządzaniu bilansu pozycje te pomijamy. W opracowaniu omawiamy szczegółowe zasady sporządzania sprawozdania, wskazujemy zakres informacji, który powinien być w nim przedstawiony, oraz przytaczamy przykłady pozwalające na lepsze zrozumienie omawianych zagadnień. „Poradnik” stanowi ważny przewodnik w rozwiązywaniu problemów związanych ze sprawozdaniem po to, by sporządzić je rzetelnie i - co najważniejsze - w zgodzie z obowiązującym prawem.
Sprawozdania finansowe - przepisy porządkowe
Przepisy określające sposób wyceny aktywów i pasywów oraz ustalania wyniku finansowego zawarte są przede wszystkim w rozdziale 4 „Wycena aktywów i pasywów oraz ustalanie wyniku finansowego” ustawy o rachunkowości oraz rozporządzeniu w sprawie szczególnych zasad uznawania, metod wyceny, zakresu ujawniania i sposobu prezentacji instrumentów finansowych. Na sposób wyceny aktywów i pasywów mogą mieć również wpływ postanowienia Międzynarodowych Standardów Rachunkowości (MSR) oraz krajowych standardów rachunkowości.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00