Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2016-12-12

Czy pracownicy gastronomii muszą mieć książeczki sanepidowskie

Prowadzimy kilka cukierni i restauracji. Czy przed zatrudnieniem powinniśmy prosić pracownika o kopię książeczki sanepidowskiej, jeśli będzie pracował w gastronomi, czy wystarczy, że tylko pokaże książeczkę przed podjęciem pracy? Czy kserokopię książeczki można przechowywać w aktach osobowych? Jak należy postąpić w przypadku zleceniobiorców?

PROBLEM

RADA

Od 2 stycznia 2012 r. nie obowiązują książeczki badań dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Obowiązującym dokumentem jest orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, lub o czasowych lub trwałych przeciwwskazaniach do wykonywania takich prac. W związku z tym, że obowiązujące przepisy nie określają, w jakich przypadkach traci ważność orzeczenie lekarskie, wskazane jest, aby pracodawca skierował pracownika na takie badania przed dopuszczeniem go do pracy, nawet jeżeli posiada on jeszcze ważne orzeczenie lekarskie uzyskane u poprzedniego pracodawcy. Obowiązek posiadania orzeczenia dotyczy także zleceniobiorców. Kopia orzeczenia powinna być przechowywana w aktach osobowych pracownika oraz w miejscu wykonywania pracy przez osobę, której orzeczenie dotyczy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00