Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 07.10.2011, sygn. IPPP2/443-870/11-2/MM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-870/11-2/MM

w związku z faktem, iż sprzedaż kawy latte stanowi dostawę towarów (ze względu na ustandaryzowany charakter sprzedaży i brak dodatkowych czynności, które pozwalałyby uznać tą dostawę za usługę), sprzedaż w kawiarni kawy latte na wynos winna podlegać opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 5%.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 7 lipca 2011r. (data wpływu 18 lipca 2011r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży kawy latte na wynos jako dostawy towarów oraz zastosowania właściwej stawki dla tej dostawy - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18.07.2011r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży kawy latte na wynos jako dostawy towarów oraz zastosowania właściwej stawki dla tej dostawy.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka będzie prowadziła kawiarnię, w której sprzedawane będą wyroby, tj. m.in. napoje bezalkoholowe na wynos (w tym napój mleczny zwyczajowo zwany kawa latte). Proces sprzedaży napoju na wynos będzie wyglądał w ten sposób, iż klient na podstawie eksponowanej w menu oferty kawiarni zdecyduje się zakupić dany napój, po czym napój będzie przygotowywany przez personel kawiarni do plastikowego pojemnika i wydawany klientowi. Po wydaniu napoju klient ewentualnie posłodzi napój wg własnego wyboru (lub też dosypie przyprawy smakowe typu cynamon) i co do zasady opuści kawiarnię, spożywając napój poza kawiarnią.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00