Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 31.03.2016, sygn. IBPP4/4513-218/15/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/4513-218/15/EK

prowadzenie ewidencji wyrobów akcyzowych - rozliczanie piwa na zasadzie przedpłaty akcyzy

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2015 r. poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 9 grudnia 2015 r. (data wpływu 15 grudnia 2015 r.) uzupełnionym pismem z 8 lutego 2016 r. (data wpływu 12 lutego 2016 r.) oraz pismem z 25 lutego 2016 r. (data wpływu 29 lutego 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie prowadzenia ewidencji wyrobów akcyzowych - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 15 grudnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie prowadzenia ewidencji wyrobów akcyzowych.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 19 lutego 2016 r. oraz pismem z 25 lutego 2016 r. będącymi odpowiedzią na wezwanie Organu z 12 lutego 2016 r. oraz 16 lutego 2016 r. znak: IBPP4/4513-236/15/EK.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe (ostatecznie sformułowane w piśmie z 8 lutego 2016 r. oraz w piśmie z 25 lutego 2016 r.).

Wnioskodawca jest czynnym zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, wykonuje czynności opodatkowane podatkiem VAT. Wnioskodawca wykonuje tylko czynności opodatkowane podatkiem VAT. W lutym 2014 r. Wnioskodawca rozpoczął produkcję piwa (browar). Nie posiada składu podatkowego. Wnioskodawca produkuje piwo ze słodu o kodzie CN 2203 00 10. Wnioskodawca rozlicza się na zasadzie przedpłaty akcyzy, jest zwolniony z posiadania składu podatkowego. Zgodnie z art. 22 ustawy o podatku akcyzowym Wnioskodawca obowiązany jest składać Naczelnikowi Urzędu Celnego w X deklarację w sprawie przedpłaty akcyzy według ustalonego wzoru, obliczać i wpłacać przedpłaty na rachunek Izby Celnej w K. w wysokości akcyzy jaka będzie należna od wyprodukowanych wyrobów akcyzowych, w danym miesiącu za miesięczne okresy rozliczeniowe, w terminie do ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym te wyroby akcyzowe zostaną wyprodukowane. Wpłaconą przedpłatę akcyzy Wnioskodawca zalicza na poczet akcyzy należnej za miesiąc rozliczeniowy. Po okresie leżakowania, kiedy Wnioskodawca chce przetankować piwo do zbiorników wyszynkowych zgłasza to w urzędzie celnym. Kwotę przedpłaty akcyzy Wnioskodawca oblicza na podstawie planowanej szacunkowej ilości piwa gotowego przeznaczonego do sprzedaży. Do 25 dnia każdego miesiąca Wnioskodawca składa deklarację AKC-4(C) oraz AKC-4/AKC-4zo i rozlicza przedpłatę akcyzy od ilości piwa gotowego, która w rzeczywistości po cyklu produkcyjnym została odebrana przez Urząd Celny jako piwo gotowe przeznaczone do sprzedaży. Wnioskodawca prowadzi pełna dokumentację dotyczącą produkcji piwa oraz jego rozchodu. Na bieżąco uzupełnia Kartę gotowania warki (każdorazowo przy produkcji piwa), ponadto prowadzi Księgę kontroli przychodów i rozchodów piwa zatwierdzoną przez Urząd Celny w X. Księgę kontroli przychodów i rozchodów piwa wypełnia Wnioskodawca codziennie, na bieżąco dla każdego rodzaju piwa. Pozycje od 1 do 10 uzupełnia w momencie wybicia warki oraz odbioru piwa przez Urząd Celny, sporządzając przy tym dokument: Protokół do zgłoszenia ustalenia ilości piwa gotowego na zbiornikach leżakowych. Codziennie są rozpisywane na rozchody z uwzględnieniem nalania piwa w beczki, kegi, butelki, puszki, luz, degustacje, laboratorium, zniszczenia, ubytki, inne.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00