Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 16.05.2017, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.44.2017.1.RR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.44.2017.1.RR

w zakresie stawki podatku dla dostawy oleju odszlamowanego

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 14 marca 2017 r. (data wpływu 21 marca 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od owarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy oleju odszlamowanego jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 21 marca 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy oleju odszlamowanego.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

  1. K. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (Spółka) jest czynnym podatnikiem VAT. Przedmiotem działalności Spółki jest przede wszystkim produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka zajmuje się m.in. produkcją i przetwórstwem oleju rzepakowego. Działalność Spółki obejmuje w szczególności produkcję i sprzedaż oleju rzepakowego odszlamowanego (olej odszlamowany).
    Podstawowym surowcem wykorzystywanym do produkcji oleju odszlamowanego jest surowy olej rzepakowy otrzymywany w procesie tłoczenia i ekstrakcji z ziaren rzepaku. Spółka w większości sama produkuje olej rzepakowy wykorzystywany później do produkcji oleju odszlamowanego. Uzupełniając własną produkcję Spółka nabywa także część surowca na rynku, od podmiotów trzecich.
  2. Produkcja oleju odszlamowanego polega na poddaniu surowego oleju rzepakowego procesowi rafinacji chemicznej z uwzględnieniem procesu odśluzowania i neutralizacji. Proces ten pozwala na usunięcie z oleju surowego fosfolipidów i wolnych kwasów tłuszczowych.
    Uzyskany w procesie rafinacji chemicznej olej rzepakowy poddawany jest kolejnemu procesowi rafinacji fizycznej, który polega na:
    • bieleniu oleju - usunięciu barwników;
    • dezodoryzacji - usunięcie charakterystycznego zapachu i resztkowych kwasów tłuszczowych.
  3. Spółka jest zakładem zarejestrowanym w Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako zakład produkujący żywność, w związku z czym cały proces technologiczny objęty jest planem HACCP co pozwala na sprzedaż oleju roślinnego na każdym etapie produkcji jako żywności.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00