history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2017-07-04 do 2018-02-27    (Dz.U.2017.1313 tekst jednolity)

Rozdział 7

Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej

§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur ] 1. Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej, ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, jest wykonywana przez przeprowadzenie czynności kontrolnych, które pozwolą na ustalenie, czy:

1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;

2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;

3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;

4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.

3. Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 79 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 1306/2013.

Wersja obowiązująca od 2017-07-04 do 2018-02-27    (Dz.U.2017.1313 tekst jednolity)

Rozdział 7

Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej

§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur ] 1. Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej, ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, jest wykonywana przez przeprowadzenie czynności kontrolnych, które pozwolą na ustalenie, czy:

1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;

2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;

3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;

4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.

3. Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 79 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 1306/2013.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-05-01 do 2017-07-03

Rozdział 7

Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej

§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur ] 1. Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej, ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, jest wykonywana przez przeprowadzenie czynności kontrolnych, które pozwolą na ustalenie, czy:

1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;

2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;

3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;

4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.

3. [22] Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 79 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 1306/2013.

[22] § 27 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 18 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykonywania kontroli przestrzegania przepisów prawa celnego oraz innych przepisów związanych z przywozem i wywozem towarów (Dz.U. poz. 612). Zmiana weszła w życie 1 maja 2016 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-02-06 do 2016-04-30    (Dz.U.2013.176 tekst jednolity)

Rozdział 7

Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej

§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur] 1. Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej, ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, jest wykonywana przez przeprowadzenie czynności kontrolnych, które pozwolą na ustalenie, czy:

1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;

2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;

3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;

4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.

3. Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 1 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 485/2008.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-02-02 do 2013-02-05

Rozdział 7

Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej

§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur] 1. Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej, ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, jest wykonywana przez przeprowadzenie czynności kontrolnych, które pozwolą na ustalenie, czy:

1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;

2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;

3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;

4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.

3. Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 1 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 485/2008.