comment
Porada
Data publikacji: 2007-04-25
Jakim obciążeniom podatkowym i składkowym podlegają napiwki
Zajmuję się księgowością i płacami w sieci restauracji. Zatrudnieni w naszych restauracjach kelnerzy często otrzymują od klientów napiwki. Napiwki te są przekazywane szefowi danej placówki, który następnie dzieli je między szefów sal, pracowników kuchni oraz kelnerów. Do tego podziału zostaje sporządzona stosowna dokumentacja. Czy w tej sytuacji od wartości otrzymanych napiwków powinnam potrącać pracownikom zaliczkę na podatek dochodowy i składki na ZUS? Czy skoro pieniądze są przekazywane kelnerom bezpośrednio przez klientów, stanowi to dla nich tzw. „przychód z innych źródeł”?
PROBLEM
Pozostało 82% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Pobierz pliki wydania
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right