Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2007-01-10

CZAS PRACY

Prawidłowe rozliczenie czasu pracy sprawia pracodawcom duże problemy. Najczęściej popełniane błędy dotyczą m.in. godzin nadliczbowych, tworzenia harmonogramów czasu pracy i stosowania okresów odpoczynku. Pracodawcy powinni także pamiętać o zmianie czasu pracy, która weszła w życie 30 listopada 2006 r., zabraniającej odpracowywania przez pracowników jednego ze świąt, jeżeli w tym samym tygodniu występują dwa święta.

I. Podstawowe pojęcia z zakresu czasu pracy
1. Pojęcie czasu pracy
Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Pojęcie czasu pracy nie jest zatem równoznaczne z czasem efektywnego wykonywania przez pracownika powierzonych mu zadań, lecz obejmuje również okresy nieświadczenia pracy pod warunkiem, że podczas tych okresów pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy.
Pozostawanie pracownika w dyspozycji pracodawcy oznacza faktyczną gotowość do wykonywania pracy, czyli pozostawanie pracownika w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy w stanie psychicznym i fizycznym umożliwiającym pracownikowi wykonywanie obowiązków pracowniczych. Nie pozostaje zatem w dyspozycji pracodawcy pracownik, który, choć stawił się w miejscu pracy, nie może jej świadczyć z powodu np. choroby czy nietrzeźwości.
2. Okresy niewykonywania pracy zaliczane do czasu pracy
Do okresów niewykonywania pracy, a zaliczanych do czasu pracy należą:
• przerwy w pracy wliczane do czasu pracy, np. 15-minutowa przerwa na posiłek przysługująca pracownikom, których dobowy wymiar czasu wynosi co najmniej 6 godzin, dwie 30-minutowe przerwy przysługujące pracownicy na karmienie dziecka piersią lub dwie 45-minutowe przerwy, jeśli pracownica karmi więcej niż jedno dziecko,
• okresy pozostawania w gotowości do wykonywania pracy, podczas których pracownik nie wykonywał pracy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy (pracodawca nie powierzył pracownikowi pracy w czasie, w którym pracownik miał ją wykonywać) lub z powodu przestoju,
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00