comment
Artykuł
Data publikacji: 2005-10-16
Czy wartość bonów żywieniowych podlega oskładkowaniu?
Bony żywieniowe, talony obiadowe i kupony lunchowe znajdują się w Polsce w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych świadczeń pozapłacowych i dodatków wchodzących w skład motywacyjnych systemów wynagradzania pracowników. Niektórzy obowiązek oskładkowania ich wartości uzależniają od podmiotu, który je realizuje, oraz od miesięcznej wartości wydanych bonów, talonów czy kuponów. Jednak zdania w tej kwestii są podzielone.
Bon obiadowy (talon obiadowy, kupon lunchowy) jest świadczeniem w naturze, od wartości którego pracodawca jest zobowiązany pobrać zaliczkę na podatek od osób fizycznych. Natomiast podstawy składek na ubezpieczenia społeczne (czyli również na ubezpieczenie zdrowotne) nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnionych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu, do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł. Składki na ubezpieczenia społeczne i na ubezpieczenie zdrowotne od tego świadczenia należy więc odprowadzić wtedy, gdy jego miesięczna wartość przekracza 190 zł. Niektórzy uważają jednak, że również bony (talony, kupony) o niższej wartości powinny być uwzględniane w podstawie wymiaru składek.
Pozostało 71% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right